10-02-2023
Fado is traditionele volksmuziek die populair is in het gebied rondom Lissabon in Portugal. De muziek is melancholisch en bestaat uit instrumenten zoals gitaren en mandolines en één fadista die poëtische liederen zingt over de donkere kant van de liefde, de dood en verdriet. De muziek kan af en toe ook wat humor bevatten. Wie live wil luisteren naar fado in Portugal, moet naar Lissabon of Coimbra gaan maar in andere steden zoals Porto en Evora kunt u ook veel goede fadorestaurants vinden.

Fado Muziek in Portugal

De sporen van fado kunnen worden herleid tot het begin van de 17e eeuw in Portugal. Een ander interessant feit is dat fado in 2011 werd toegevoegd aan UNESCO’s Ontastbaar Cultureel Erfgoed. Er zijn twee sorten fado, één in Lissabon en één in Coimbra. De stijl uit Lissabon is de populairste, die uit Coimbra is een klassiekere stijl. Fado, net als Portugal als bestemming, is op dit moment populairder dan ooit. Fadosterren zoals Ana Moura hebben opgetreden met de Rolling Stones en er was zelfs een fadopodium op het grootste rock en dance festival van Portugal, NOS Alive.

De beste plekken en fadorestaurants om Fado muziek te luisteren in Lissabon

 • Museo de Fado, een pittoresk museum. Het heeft een stoffig roze façade en is gelegen in Alfama, de oudste buurt van Lissabon en de wieg van fado. De collectie bestaat uit ontelbaar veel opnames, een uitstekende luistercabine, posters, een ‘hall of fame’ en een gitaarworkshop. Als u zich echt geïnspireerd voelt kunt u zelfs meedoen in de fado workshop, waar u de basis aangeleerd krijgt van experts.
 • Clube de Fado ligt vlak bij de kathedraal van Alfama. Dit gewelfde restaurant, compleet met gehavende stenen zuilen, bogen en een Moorse put, is in het bezit van de beroemde fado gitarist Mario Pacheco. Het is een huis voor de beste muzikanten van de stad! Zoals bij vele fadorestaurants kunt u hier genieten van een diner of vanaf 22:30 gewoon een wijntje drinken. De optredens beginnen normaal gesproken om 21:30.
 • A Tasca do Chico in Bairro Alto is een plek waar u zich in de jaren ’70 waant en luistert naar traditionele fado. Als u liever niet naar dure diner-en-voorstelling fado plekken gaat, reserveert u dan een tafel bij A Tasca do Chico. Hier kunt u luisteren naar fado vadio, wat vertaald kan worden als boheemse of vagebond fado. De fado hier is meer een uiting van emotie door middel van muziek dan een commercieel middel. Amateurs krijgen hier op maandag en woensdag de kans om op te treden, maar soms worden ze gevolgd door sterren die op een vrije avond stoom willen afblazen. Als de deur gesloten is, wacht u dan even, het betekent dat er iemand aan het optreden is. Binnen hangen voetbalsjaals aan elk stukje plafond dat er te vinden is en de muur is bezaaid met schilderijen, posters en stukjes papier. Er zijn simpele snacks voor bij de drank. Als u van pittig vlees houdt, vraag dan naar de chouriço assado (letterlijk: brandende chorizo).
 • Sr. Fado de Alfama is gelegen in Alfama. De eigenaren zijn fadozangeres Ana Marina en fadoviolist Duarte Santos. De huisgemaakte gerechten en lokale wijnen zijn bijna net zulke attracties als de fado optredens door de eigenaren van deze plek.
 • Bij Viela do Fado kunt u zeker zijn van een unieke en knusse ervaring. Dit kleine restaurant zal er alles aan doen zodat u zich thuis voelt terwijl u eet en naar goede fado luistert.
 • Een andere plek waar u goede fado vindt is Bairro Alto. Loopt u door de straatjes en kijkt u bij kleine deurtjes naar binnen om traditionele fado te vinden. De tascas hebben vaak een hele andere sfeer. Hier kunt u een echte Portugese avond beleven.

De beste plekken en fadorestaurants om Fado muziek te luisteren in Porto

 • Hoewel de wieg van fado in Lissabon staat zijn er tegenwoordig ook in Porto veel goede plekken om van fado te genieten. Hier zijn wat aanbevelingen. We raden u aan om van te voren te bellen om zeker te zijn van de openingstijden en optredens.
 • Mal Cozinhado is een bekend restaurant in Porto waar dagelijks om 21:30 optredens plaatsvinden. Op zondag is het gesloten.
 • O Fado. Hier kunt u heerlijk typisch Portugees dineren of alleen een drankje doen terwijl een fadozanger u een plezier doet met hun muziek. Er zijn elke dag optredens om 20:30, behalve op zondag, wanneer het gesloten is.
 • Janelas do Fado Dit is een modern restaurant met toch een traditioneel tintje. Het is beroemd onder de Portugezen dankzij zijn bacalhau (zoute kabeljauw). Het is van woensdag tot zondag geopend vanaf 20:00.
 • Adega Rio Douro “Casa Piedade” is een geweldige plek voor een Portugese snack en een drankje aan het eind van de middag aan de Dourorivier in Porto. Op dinsdagen kunt u hier van 16:00 tot 19:30 genieten van popfado. 

De beste plekken en fadorestaurants om Fado muziek te luisteren in Coimbra

 • Fado ao Centro is een Cultureel Centrum toegewijd aan de promotie van fado uit Coimbra, met dagelijkse concerten om 18:00. Alleen de beste muzikanten van de stad spelen in Fado au Centro, de muzikanten worden geselecteerd op basis van de hoogste standaarden van deze 160 jaar oude traditie. Zelfs als u geen concert kunt bijwonen is dit centrum een bezoekje waard, hier kunt u veel leren over de fado uit Coimbra. Er zijn altijd muzikanten aan het spelen en repeteren. Ook over de Portugese gitaar en zijn unieke muziektraditie kunt u meer te weten komen. De middagrepetities vinden plaats tussen 16:00 en 17:30. U moet zeker even langsgaan om te kijken en luisteren! Als u het concert graag bij wil wonen raden wij u aan om een plek te reserveren, zodat u zeker bent van een plek.
 • àCapella is een van de meest betoverende plaatsen in Coimbra. Het is een cultureel centrum dat ook een bar en restaurant is. Wat deze locatie zo speciaal maakt is het feit dat het in een voormalige kerk zit, ze profiteert van haar prachtige interieur en haar opvallende aanwezigheid midden op een klein plein. Het is gebouwd in de 14e eeuw. Toen was àCapella deel van een complex dat pelgrims steunde op hun weg naar Santiago de Compostela. Het restaurant opent vroeg in de avond en blijft tot laat open, hier kunt u petiscos en andere traditionele gerechten eten terwijl u luistert naar de muziek van levendige fado trio’s.
 • Diligencia Bar is een heel klein, bijzonder intiem, knus barretje. De eigenaren zijn erg vriendelijk, attent en ze behandelen hun gasten alsof het oude vrienden zijn. Normaalgesproken beginnen de optredens rond 22:00, maar ze kunnen doorgaan tot wel 2:00. Er is geen concertagenda: het is alsof een klein groepje vreemden samenkomt om te kijken en deel te nemen aan een zeer memorabel optreden. We raden de Diligencia Bar zeker aan om de unieke ervaring!

De beste plekken en fadorestaurants om Fado muziek te luisteren in Evora

 • Bota Alta Casa de Fados is een heel knus, goed restaurant. Er hangt een vriendelijke sfeer en er is mooie muziek. Typische huisgemaakte Portugese gerechten worden geserveerd. Ze hebben een simpel menu, maar er is voor ieder wat wils!