03-02-2024
Portugal is een klein land, dus logischerwijze telt het niet zo veel kastelen als andere Europese landen. Maar wat Portugal in kwantiteit tekort komt, maken ze ruimschoots goed aan kwaliteit. Deze middeleeuwse kastelen en forten lijken puur gebouwd te zijn om de hedendaagse ansichtkaarten te sieren.

Kastelen en Paleizen die u niet mag missen in Portugal

In Portugal zijn de gekanteelde muren en torens duidelijk aanwezig. Deze kantelen zijn gaten aan de bovenkant van muren en torens, waarvandaan de verdedigers van het kasteel indringers konden bestrijden. Vroeger gebruikten de soldaten pijl en boog om het kasteel te verdedigen, later werden geweren en kanonnen ingezet. U kunt zich gemakkelijk een soldaat inbeelden die vlug in de opening stapt, het wapen afvuurt en zich daarna terugtrekt achter de stenen om het wapen opnieuw te laden. De soldaten hebben hun geweren hier maar al te vaak moeten herladen. Veel van de kastelen werden namelijk gebouwd door de Moren die in de 8e eeuw Portugal veroverden. Een aantal eeuwen later veroverden de Christenen, die op hun tweede kruistocht waren, de kastelen. Nog een aantal eeuwen later vielen de Fransen, onder leiding van Napoleon, Portugal binnen. Vandaag de dag zijn sommige kastelen helemaal gerestaureerd en tot Pousadas (hotels) omgebouwd, andere kastelen zijn ruïnes gebleven, overgroeid door onkruid, maar daarom niet minder imposant.

Het Pena Paleis in Sintra - Palácio da Pena 

Het Pena Paleis in Sintra - Palácio da Pena

Het Pena Nationaal Paleis lijkt uit een sprookje te komen als het boven de wolken staat op bewolkte dagen. Het staat op een heuvel in Sintra en op heldere dagen kunt u dit kasteel vanuit Lissabon zien liggen. Het werd gebouwd door Koning Ferdinand II en het is een indrukwekkend voorbeeld van 19e-eeuwse Romantiek, omdat het Moorse en Manuelstijl kenmerken combineert in de architectuur.

Het kasteel van Óbidos - Pousada Castelo de Óbidos

Het kasteel van Óbidos - Pousada Castelo de Óbidos

Met zowel vierkante en ronde torens staat het kasteel van Obidos bekend als het huwelijkscadeaustadje omdat er ooit een koning was die de stad, inclusief het kasteel, aan zijn bruid gaf op hun trouwdag. Het kasteel werd in de 8e eeuw door de Moren gebouwd en in de 12e eeuw werd het gerestaureerd. Dit kasteel lijkt van een ansichtkaart te komen en het beloont de bezoekers die de 14 meter hoge muren durven te beklimmen met een spectaculair uitzicht. Tegenwoordig huist in dit kasteel een luxueuze Pousada.

Het kasteel van Sabugal in Guarda 

Het kasteel van Sabugal in Guarda

Het kasteel van Sabugal domineert het landschap in Sabugal (Guarda), het torent hoog boven de stad uit en vanaf hier heeft u uitzicht op de Coarivier. Het wordt gezien als één van de best bewaarde kastelen in Portugal. Als u bereid bent om een aantal ladders te beklimmen om de torens te bereiken wordt u beloond met het beste uitzicht. Het Sabugal kasteel werd tot de 19e eeuw, tijdens de Fransse invasie, voor defensieve doeleinden gebruikt.

Het Montemor-o-Velho kasteel in Coimbra 

Het Montemor-o-Velho kasteel in Coimbra

Het Montemor-o-Velho kasteel ten oosten van Coimbra (midden Portugal) is een van de meest strategisch gelegen middeleeuwse forten in het land. Dit gebied werd ooit bezet door de Romeinen, gevolgd door de Moren, Christenen en Katholieken die er ieder om gevochten hebben. De gekanteelde, dubbele, ovalen muren en enkele torens staan vandaag de dag nog overeind. Sommige torens kunnen beklommen worden. Vanaf de top van de toren heeft u een prachtig uitzicht over de rijstvelden in de Mondego vallei. 

Het São Jorge kasteel

Het São Jorge kasteel

Het São Jorge kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd door de Moren om zichzelf te beschermen tegen Christelijke indringers. In de 12e eeuw werd het veroverd door de man die de eerste koning van Portugal zou worden, die het kasteel veranderde in een koninklijk paleis. Het enorme complex ligt op een heuvel en kijkt uit over Lissabon. Het kasteel is gerestaureerd, maar het deel dat ooit het koninklijke paleis was ligt nog steeds in puin. 

Het kasteel van de Moren in Sintra 

Het kasteel van de Moren in Sintra

Bovenop een klif in Sintra, centraal Portugal, ligt het 10e-eeuwse kasteel dat gebouwd werd toen de Moslims het Iberisch schiereiland veroverden. Later werd het veroverd door Portugese heersers. De uit blokken bestaande muren omcirkelen het kasteel en zijn torens, het is een gezicht dat doet denken aan de Chinese muur, met dezelfde prachtige uitzichten, maar dan op de Atlantische Oceaan.

Het Guimarães kasteel

Het Guimarães kasteel

Het Guimarães kasteel is één van de meest belangrijke middeleeuwse kastelen in Noord Portugal. Dit tiende-eeuwse kasteel heeft acht gekanteelde torens van 28 meter hoog en volgens een legende werd de eerste koning van Portugal hier geboren. Het stadje Guimarães wordt gezien als de wieg van Portugese onafhankelijkheid, wat het kasteel nog belangrijker maakt. 

Kasteel van Santa Maria da Feira

Kasteel van Santa Maria da Feira

Het Feira kasteel staat officieel bekend als het Kasteel van Santa Maria da Feira en het is een van de Noord Portugese indrukwekkende kastelen. Het Feira kasteel is gebouwd in de 11e eeuw en is genoemd naar de Santa Maria braderie, één van de oudste braderieën van Portugal. Volgens de legende is dit middeleeuwse kasteel gebouwd op het terrein van een tempel die toegewijd was aan een heidense god. De geglazuurde tegeltjes op de twee klokkentorens komen uit de 17e eeuw.

De Belem Toren in Lissabon 

De Belem Toren in Lissabon

De Belem toren staat op wat ooit een eiland in de Tagusrivier in Lissabon was. De indrukwekkende toren is in 1515 gebouwd om Lissabon te verdedigen tegen indringers en om de vrienden van de stad te verwelkomen. De kalkstenen toren is gebouwd in de tijd van de ontdekkingsreizen, daarom zit de toren vast aan een bastion. Het bastion heeft ruimte voor 17 kanonnen die lange afstanden konden schieten.

Het Almourol Kasteel

Het Almourol kasteel

Het middeleeuwse zandstenen Almourol kasteel is magnifiek, gelegen op de top van een heuvelachtig eiland in de Tagusrivier. Ze is gerestaureerd in de 19e eeuw en speelde ooit een grote rol in de herovering van Portugal. De bezoekers van het kasteel zeggen dat het één van de mooiste en meest pittoreske kastelen van Portugal is. Vanaf de kant heeft u het beste uitzicht op dit kasteel. Mocht u het kasteel willen bezoeken, dan kunt u het per boot bereiken. Het boottochtje duurt maar een paar minuten.

Het Braga Kasteel

Braga kasteel

Er is niet veel over van het Braga kasteel dat ooit een historische fortificatie en verdedigingslinie rondom het stadje Braga was. Het enige wat overgebleven is van het kasteel en zijn muren is de grootste toren, de Torre de Menagem. Hij staat een beetje verloren tussen een cluster aan cafés. Één van de poorten staat ook nog steeds overeind, maar deze is volledig gerenoveerd in Rococo stijl, waardoor deze er compleet anders uit ziet dan het origineel.

Het kasteel van Evoramonte

Het kasteel van Evoramonte

Het kasteel van Evoramonte is uniek tussen de Portugese kastelen. Het heeft ronde torens terwijl de meeste andere kastelen vierkante of rechthoekige torens heeft. Dit 13e-eeuwse Gotische kasteel werd voor verdedigingsdoeleinden gebouwd toen het gebied was heroverd van de Moren. Het kasteel kijkt uit op het kleine stadje Estremoz en biedt een prachtig panorama.

Het Silveskasteel

Het Silves Kasteel

Het Silveskasteel is een van de eerste dingen die bezoekers zien als ze Silves binnen komen. De indrukwekkende structuur, met 11 torens waarvan 4 een Gotische poort hebben, wordt gezien als een van de best bewaarde structuren in de Algarve. De Moorse heer van de stad woonde ooit in dit kasteel, dat aan een rivier ligt. Er is helaas niet veel meer over van de verdedigingslinies van het kasteel, hoewel tegenwoordig in één geschuttoren de lokale bibliotheek huist.

Het Leiria kasteel

Het Leiria kasteel

Het Leiria kasteel was ooit een middeleeuws fort, dat afwisselend van de Moren en de Christenen was. Later is het verbouwd en werd het een koninklijk paleis. Het kasteel staat bekend om zijn fraaie, gotische bogen die leiden naar een balkon met een uitzicht op Leiria en het platteland daaromheen. Vandaag de dag is het de locatie voor culturele evenementen in Leira in centraal Portugal.