26-01-2023
In Portugal kunt u genieten van talloze landschappen en uitzichtpunten. Van vredige uitzichten in Lissabon tot de wilde zonsondergangen aan de Portugese kust: al deze landschappen zijn adembenemend. Portugal heeft de mooiste kastelen, bergen, kliffen en dorpjes te bieden. Zorg ervoor dat u niets mist, zodat u kunt genieten van de pracht van Portugal.

Uitzichten van Portugal die u niet mag missen

Marvão in Alentejo

Net als in andere gefortificeerde steden in Alentejo, zoals Monsaraz en Mértola, vindt u het uitzichtpunt hier op grote hoogte. Het kasteel, dat hier bekend staat als het “adelaarsnest”, staat op een landtong, 900 meter boven zeeniveau. Vanaf hier kunt u genieten van een ongeëvenaard uitzicht over het stadje Marvão met zijn witgeschilderde huisjes en labyrint aan straatjes, het Serra de São Mamede natuurreservaat, een natuurwonder, de Serra da Estrelabossen en zelfs de Valencia de Alcântara, wat in de Cáceres regio over de grens ligt. Dit fort diende vroeger als verdedigingsfort, nu laat het u de schoonheid van het Portugese binnenland zien uit vogel-, of beter te zeggen adelaarsperspectief.

Heiligdom van Santa Luzia - Viana do Castelo

Op de top van de heuvel van Santa Luzia staat een neo-Byzantijnse kerk, geïnspireerd door de Sacre-Coeur in Parijs, toegewijd aan de heilige waarnaar het vernoemd is. Dit is de perfecte plek om van een unieke zonsondergang te genieten, met uitzicht op de monding van de Lima rivier, de stranden en het prachtige stadje Viana do Castelo. Beklim de koepel om het uitzicht te bewonderen vanuit vogelperspectief. Als u dit moment wil vastleggen met de kerk in beeld, klim dan nog een klein stukje verder voor de perfecte foto. Als u wacht op de laatste zonnestralen, probeert u dan een van de vele uitstekende wijnen bij de Pousada. Ook hier heeft u prachtig uitzicht, u kunt de dag niet afsluiten met een betere vista (uitzicht).

Porto gezien vanaf het Serro do Pilar klooster in Vila Nova de Gaia

Het meest herkenbare en charmante panorama uitzicht op Porto is vanaf Vila Nova de Gaia, vanaf een van haar vele loges en terrassen. Deze kant van de Douro biedt het beste uitzicht over de stad, die u vanaf hier in al haar schoonheid kunt zien liggen. Het Serra do Pilar klooster ligt op aanzienlijke hoogte, vanaf hier kunt u de prachtige ijzeren brug van D. Luís liggen, die symbolisch is voor de stad. Ook kunt u het oude centrum zien liggen, met de kathedraal en de Clérigostoren die als silhouetten afsteken tegen de blauwe lucht. Neem uw tijd om van dit uitzicht te genieten terwijl de rivier als altijd naar de Atlantische oceaan blijft stromen.

Kasteel Monsanto in Midden Portugal 

Monsanto is een klein dorpje in de binnenlanden van Portugal met een kasteel dat geschiedenis ademt op een fantastische locatie op 758 meter hoogte, op het zogenoemde Cabeço de Monsanto. Het uitzicht van het hoogste punt van het Monsanto fort op de geplaveide straatjes straalt de  Portugese landelijke sfeer uit, wat de reden is dat dit stadje “het meest Portugese stadje van Portugal” genoemd wordt.

Het São Pedro de Alcântrara uitzichtpunt in Lissabon

Het São Pedro de Alcântara uitzichtpunt is een balkon dat uitkijkt op het lagergelegen deel van Lissabon en de heuvel waar het São Jorge kasteel staat. Om daar te komen neemt u de Glória kabelbaan, wat de afstand tussen Praça dos Restaudores en Bairro Alto aanzienlijk vermindert. Het was koning Pedro V die het land dat eigenlijk bedoeld was voor een uitbereiding van het Águas Livres Aquaduct veranderde in zijn tweedelige tuin, vol sculpturen en monumenten voor vele Portugese beroemdheden. Een betegeld paneel bij het hoogst gelegen uitzichtpunt laat u zien naar welke bezienswaardigheden u moet zoeken.

Kasteel São Jorge in Lissabon

Het kasteel in Lissabon heeft zijn naam gekregen van Koning João I, die besloot om dit kasteel te laten beschermen door een Engelse beschermheilige toen hij trouwde met de Engelse prinses Philippa of Lancaster. Het kasteel was oorspronkelijk Visigotisch, toen Arabisch en uiteindelijk Christelijk. Velen bezoeken het kasteel om rond te lopen in zijn labyrintische ruimtes. De muren en torens hebben het kasteel beroemd gemaakt bij degenen die zoeken naar mooie uitzichten. Dit gefortificeerde uitzichtpunt biedt één van de mooiste panoramische uitzichten van de stad, waarbij u het lagergelegen deel van Lissabon, Bairro Alto en de Tagusrivier kunt zien liggen.

Het Santa Luzia uitzichtpunt in Lissabon

De Alfama daken en de Tagusmonding definiëren het uitzicht vanaf het Santa Luzia uitzichtpunt in Lissabon. Vanaf hier ziet u de onverzorgde tuin vlak bij een kerk die opgedragen is aan de Orde van Malta. Hier wordt het stadsdeel dat ooit omgeven werd door de Arabische muur, onthuld. De muren en balkonnetjes zijn bedekt met honderden tegeltjes en hoewel u ze van deze afstand nauwelijks van elkaar kunt onderscheiden, dragen ze bij aan het prachtige panorama. De twee panelen bij de uitgang van de tuin laten u zien hoe de stad eruit zag voor de aardbeving in 1755, toen de stad gedomineerd werd door het São Jorge kasteel en de Praça do Comércio, die toen nog Terreiro do Paço heette. Neem dat in u op als u Lissabon vanaf hier bekijkt.

Het kasteel van de Moren in Sintra

De bouwvallige muren van het kasteel van de Moren kruipen omhoog naar de top van het Pena park. Door duizelingwekkende passages volgen geschutstorens na wachttorens, op een pad dat eindigt na 500 treden. Vanaf de Sintraberg kunt u de stad zien en de huizen daaromheen die het landschap rondom het fort bedekken. Op een heldere dag kunt u zelfs de Atlantische oceaan zien liggen. Het prachtige uitzicht maakt de klim over de eeuwenoude kasteelmuren helemaal goed. Neem uw tijd en bedenk uw eigen slagzin, vele beroemdheden voelden zich zo voldaan bij het aanzicht op het Arabische fort en het stadje dat ze uitdrukkingen van dankbaarheid naar de wind hebben geroepen.

Het Pena paleis in Sintra

Dit uitzicht werd geboden aan de koningen als ze een dagje vrij hadden. Vroeger brachten de Portugese monarchen en adel hun zomer hier door, aangezien het hier koeler was dan in Lissabon en het uitzicht veel idyllischer en mysterieuzer is. Het Pena paleis staat op een landtong op de Sintraberg. Met zijn bladerrijke bossen en statige huizen is het een soort baken met duizenden kleuren die afsteken van het groen. Het is een architecturaal juweeltje, met stenen en tegeltjes en allerlei speelse kenmerken zoals de Tritão portico, uit steen gehouwen in de vorm van schelpen, koralen en wijnranken om daarmee de eenheid tussen land en zee te symboliseren. Een reeks uitzichtpunten omringt de muren en torens, waarvandaan u een spectaculair uitzicht op de stad en het omliggende landschap heeft. Op heldere dagen kunt u zelfs de zee zien liggen. De charme van deze plek komt voort uit alle panoramische uitzichten en de emoties die door de omtrekken van het kasteel worden opgeroepen. Het is een Portugese attractie die u niet mag missen.  

Kaap Roca in Sintra

Deze landtong in de oceaan is een natuurlijk uitkijkpunt naar een immense, indrukwekkende zee. Vanaf een hoogte van 140 meter heeft u een 360º panoramisch uitzicht over het landschap van het Sintra-Cascais natuurreservaat. Het is het meest westerse punt van Europa en er is een mijlpaal op de rotsen dat dat precieze punt markeert. De combinatie van schoonheid en gewichtigheid van deze plek, hult haar in een bijna magisch aura. U vindt het toeristenbureau in de vuurtoren. Hier kunt u een certificaat ophalen om te bewijzen dat u op deze plek bent geweest. Het is het eind van de wereld en dat wordt gevierd met de schoonheid van het landschap.