23-01-2024
De Algarve is een gebied in het zuiden van Portugal dat door reizigers druk bezocht wordt, zeker in de zomermaanden. Deze bijzondere regio heeft vakantiegangers dan ook veel te bieden! Het landschap is prachtig: flinke rotspartijen en paradijselijke strandjes aan de Atlantische Oceaan wisselen elkaar af. Even gevarieerd zijn de plaatsen waar u als bezoeker kunt verblijven: u kunt voor kleinschalige, authentieke dorpjes kiezen, maar ook voor grotere vakantieoorden waar u beschikking hebt over alle mogelijke voorzieningen. Hier vindt u vaak ook prachtige golfbanen, waar liefhebbers vanuit heel Europa voor naar de Algarve afreizen.

Algarve Bezienswardigheden en Vakantietips

Hoewel de Algarve vooral bekend staat om zijn zonovergoten kusten, is het gebied niet alleen populair onder zonaanbidders en golfers. Ook buiten de zomer wordt de regio veel bezocht: het is er dan weliswaar iets koeler, maar ook wat rustiger. U kunt er dus ook in het voor-of najaar op vakantie gaan. De Algarve is ook een populaire bestemming om te overwinteren, dankzij het milde winterklimaat. Zo heeft deze regio voor iedereen wel iets te bieden...bekijk onze vakantietips voor uw reis naar de Algarve. 

Praia da Marinha Strand  

Praia da Marinha Strand Vakantie Algarve

Als dit prachtige strand u bekend voorkomt, is dat goed mogelijk: de foto’s worden met grote regelmaat in Portugese reisgidsen en promoties gebruikt. En dat is niet voor niets! De Praia da Marinha heeft een paar jaar terug een onderscheiding gekregen als ‘Golden Beach’, wat betekent dat het een uitzonderlijk mooi strand is: het witgouden zand wordt omgeven door ferme rotspartijen, en het zeewater is er buitengewoon helder en rustig. Dat laatste maakt het strand ook een favoriete bestemming voor snorkelaars! In deze buurt kunt u ook verschillende boottochten maken, bijvoorbeeld om de grotten langs de kust te kunnen bewonderen.

Ontspannen in Caldas de Monchique Kuuroord Algarve 

Ontspannen in Caldas de Monchique Kuuroord Algarve

Bent u op zoek naar een ontspannen omgeving om helemaal tot rust te komen? Dan zijn de thermen van Caldas de Monchique misschien wel de ideale bestemming voor u. Dit kuuroord ligt in een vallei van de Serra de Monchique, vlakbij het traditionele plaatsje Monchique. Temidden van de bananen-, sinaasappel- en olijfbomen kunt u hier genieten van het bronwater, dat met een temperatuur van ongeveer 33 graden uit de aarde komt borrelen. In zo’n kalme omgeving is het moeilijk om gestrest te blijven!

Lagos VakantieTips

Lagos Vakantie Algarve

Lagos is een maritieme stad met een lange geschiedenis – en ook vandaag de dag speelt zeevaart er nog een belangrijke rol. Er is van alles te zien en te beleven. Zo kunt u de muren van de oude stad bezichtigen bij de wijken Santa Maria en São Sebastião. Ook vindt u in Lagos verschillende forten en kastelen, waarvan de Forta da Ponta da Bandeira de bekendste is. Dit fort kijkt nog altijd uit op de haven – hoewel het tegenwoordig geen beschermende functie meer heeft – en geeft een mooi inkijkje in het maritieme verleden van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de Ponta da Piedade, het Laguna de Alvor en de Mata Nacional de Barão de S. João.

Albufeira VakantieTips

Albufeira Vakantie Algarve

Albufeira is een levendige stad waar altijd iets te doen en te beleven valt. Bekend is “de strip”, een gebied met talloze clubs, bars en disco’s waar het grootste deel van het drukke uitgaansleven zich afspeelt. Ook strandliefhebbers komen hier uitstekend aan hun trekken, bijvoorbeeld op het Praia do Tunel, dat alleen via een tunnel door de rotsen te bereiken is; ook Fischerman’s strand en het Praia dos Pescadores zijn zeer geschikt voor een heerlijk dagje zonnen. In de jachthaven kunt u allerlei verschillende boottochten boeken, waarmee u ook de rest van de kust kunt verkennen. En zo’n acht kilometer van de stad kunt u een bezoek brengen aan het Padernekasteel, met overblijfselen van de oude stadsmuren.

Sagres VakantieTips

Sagres Vakantie Algarve

Sagres Point is het zuidwestelijkste puntje van Europa, een populaire bestemming voor onder andere bergbeklimmers, fietsers, wandelaars en duikers. De omgeving is dan ook enorm veelzijdig: u vindt er onder andere prachtige stranden en hoge kliffen, een 16e-eeuws fort met originele kanonnen en het Costa Vicentina Natural Park, waar op een gebied van zo’n 76.000 hectare allerlei flora en fauna te bezichtigen is. Op Kaap Sint-Vincent, zo’n zes kilometer van Sagres Point, staat ook nog een 24 meter hoge vuurtoren die op de ruïnes van een oud klooster gebouwd is. Voor surfers is deze omgeving zeer geschikt: dankzij de grillige kustlijn zijn er altijd wel ergens perfecte golven te vinden, hoe de wind ook waait.

Portimão VakantieTips

Portimão Vakantie Algarve

Portimão is vooral bekend als een waar bedevaartsoord voor zeilers: er vinden in deze zuidelijke kuststad regelmatig grote zeilevenementen plaats, zoals de World Match Racing Tour, die duizenden bezoekers van over de hele wereld trekt. Ook andere watersporten worden hier fanatiek beoefend, zoals bijvoorbeeld Powerboating. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor talloze verschillende boottochten om de omgeving beter te leren kennen; zo kunt u grotten bekijken, dolfijnen spotten of een bezoekje brengen aan het nabijgelegen Silves. En als u besluit om aan land te blijven, kunt u de architectuur van de stad zelf ontdekken, die bestaat uit 19e- en 20e-eeuwse gebouwen.

Vila Real de Santo António 

Vila Real de Santo António Vakantie Algarve

Vila Real de Santo António is meteen te herkennen aan zijn kenmerkende vuurtoren, maar gelukkig heeft de stad meer te bieden dan alleen dat gebouw. Zo vindt u er talloze winkels en restaurants, vooral aan het centrale plein, dat omringd wordt door sinaasappelbomen. Ook het ‘Museu de Manuel Cabanas’ is een aanrader: dit museum is gewijd aan de beste houtgraveur van Portugal. Vanuit Vila Real de Santo António kunt u eenvoudig andere interessante plaatsen bereiken, zoals de badplaats Monte Gordo of het authentieke Alcoutim.

Praia da Luz Strand Vakantie Algarve

Praia da Luz Strand Vakantie Algarve

In Praia da Luz is voor iedereen wel iets leuks te doen. Wie van een luxueuze vakantie wil genieten, kan terecht bij één van de resorts in de omgeving, om vanuit daar bijvoorbeeld duikscholen, restaurants en disco’s te bezoeken. Zijn sport en avontuur meer iets voor u? Dan kunt u bijvoorbeeld waterskiën, paardrijden, zeilen of paragliden, of een sportieve wandeling over de kliffen maken om van het spectaculaire uitzicht te genieten. En voor wie wat cultureler is ingesteld, zijn er de archeologische opgravingen hoger in de bergen – hier kunt u bijvoorbeeld een Romeins bad bekijken. Daarnaast ligt het historische Lagos op slechts tien minuten afstand!

Silves - een stad vol historie van de Algarve 

Silves Vakantie Algarve

Silves is een stad met een lange historie, en dat is overal terug te zien. Zo wordt de stad gekarakteriseerd door het eeuwenoude Castelo dos Mouros, en kunt u er de 13e-eeuwse kathedraal bezoeken. Wie graag nog verder terug wil in de geschiedenis, kan bij het Musueu Municipal de Arquelógia terecht, waar voorwerpen uit het Stenen Tijdperk tentoongesteld worden. Minder geschiedkundig, maar wel heel interessant, is het kurkmuseum ‘Fábrica do Inglês’, waar u het archief en het documentatiecentrum kunt bezoeken, om daarna heerlijk te genieten van de prachtige tuin en het gezellige terras.

Alcoutim in oost Algarve 

Alcoutim was in het verleden een belangrijke haven aan de rivier de Guadiana, die via Vila Real de Santo António naar de Atlantische Oceaan uitmondt. Verder verdiende de bevolking vooral zijn brood in de grote koper- en ijzermijnen. Tegenwoordig zijn de mijnen gesloten; de inwoners leven vooral van de landbouw en van hun kunstzinnige handwerk. U kunt in Alcoutim het 14e-eeuwse kasteel en het bijbehorende archeologische museum bezoeken.