02-01-2023
Wie op zoek is naar zon, zee en avontuur zal op de Portugese Azoren een heerlijke vakantie beleven. De negen eilanden van deze eilandengroep – Corvo, Flores, Faial, Pico, São Jorge, Graciosa, Terceira, São Miguel en Santa Maria – bieden dankzij hun vulkanische aard spectaculaire uitzichten en prachtige landschappen met kratermeren. Bekende meren zijn bijvoorbeeld de Caldeira das Sete Cidades of het Lagoa do Fogo. Op de zwarte en goudgele stranden is het ook heerlijk zonnen dankzij het tropische klimaat, dat zeker in de zomer voor lekker warme dagen zorgt. Wel regent het af en toe, maar dat heeft ook weer zijn voordelen: het zorgt voor de beroemde rijkelijk begroeide berghellingen, waarop heerlijk gefietst en gewandeld kan worden. Zo bieden de Azoren iedereen de vakantie van zijn dromen!

Vakantietips en Bezienswaardigheden van de Azoren Eilanden 

Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo

Op Terceira ligt de stad Angra do Heroísmo, de hoofdstad van de Azoren en één van de belangrijkste historische plaatsen van de eilandengroep. Sinds 1983 staan verschillende delen van de stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco, en mede dankzij deze status is men op tijd begonnen met het beschermen en restaureren van de historische hoogtepunten. Zo is er de 16e-eeuwse Se-kathedraal, waarin duidelijk Portugese invloeden gezien kunnen worden. Daarnaast zijn er nog enkele andere kapellen, die gewijd zijn aan Santo Estêvão en Senhor Jesus dos Aflitos. Naast kerken zijn er in Angra do Heroísmo ook de twee forten te bezichtigen: San João Baptista en San Sebastio.

De bronnen van Furnas

De bronnen van Furnas

De warmwaterbronnen van Furnas, gelegen op het eiland Sao Miguel, staan bekend om hun geneeskrachtige werking. De mineralen in het water zouden onder andere verlichting brengen bij reuma, huiduitslag en problemen in de luchtwegen. De omgeving rondom de bronnen is ook erg mooi en zeker geschikt voor het maken van stevige wandelingen.

Walvissen en dolfijnen spotten

Walvissen en dolfijnen spotten

De zee rondom de Azoren is het leefgebied van vele walvissen en dolfijnen. Tot in de jaren tachtig vormde dat een belangrijke inkomensbron voor de plaatselijke bevolking: er werd op traditionele wijze op deze dieren gejaagd, en de Azoren stonden dan ook bekend om hun walvisindustrie. Regulering zorgde er echter voor dat de walvissenjacht sterk afnam, en tegenwoordig wordt er op een heel andere manier gebruik gemaakt van de aanwezigheid van deze dieren. Bezoekers kunnen nu bootjes huren of op tours gaan om walvissen en dolfijnen te spotten. Je hoeft dus zeker niet naar Canada of Amerika om een blik te kunnen werpen op deze majestueuze zeedieren!

Ponta do Pico

Ponta do Pico

Met ruim 2350 meter is de stratovulkaan op het eiland Pica de hoogste berg van de eilandengroep (en ook van Portugal). Sinds 1720 slaapt de vulkaan, en hij is dan ook goed te beklimmen. De tocht naar boven kan een flinke uitdaging vormen – getrainde klimmers doen er zo’n vier uur over – maar wie de top bereikt, wordt op heldere dagen beloond met een spectaculair uitzicht over de schitterende omgeving!

Graciosa

Graciosa

Graciosa is één van de kleinere eilanden van de Azoren: het is zo’n tien kilometer land en zeven kilometer breed. U kunt er een bezoek brengen aan verschillende historische gebouwen, zoals de kerk Igreja Matriz de Santa Cruz da Graciosa, de kapel Ermida de Nossa Senhora da Ajuda en de vuurtoren Farol da Ponta da Barca. Naast vuurtorens en kerken heeft het eiland ook een prachtige kust, met grillige kliffen, baaien en authentieke kleine vissershavens bij Vila da Praia en Folga.

Kapel van Anjos

Kapel van Anjos

Deze kapel, volgens velen de oudste op het eiland Santa Maria, heet voluit de ‘Nossa Senhora dos Anjos’. De eerste versie van deze kleine kapel werd al in de vijftiende eeuw gebouwd; dit was een houten gebouw, dat al snel door een stenen exemplaar vervangen werd. In de huidige kapel, die eind 20e eeuw gebouwd werd, zit nog altijd een raam van dat eerste stenen gebouw. Inmiddels is de kapel alweer een aantal keer gerestaureerd.

Ponta da Ferraria

Ponta da Ferraria

In het westen van Sao Miguel ligt dit natuurgebied, bekend om de vulkaan en de vulkanische warmwaterbronnen die hier te vinden zijn. De thermische activiteit in het gebied zorgt onder andere voor heerlijk warm water aan de kust, en voor een grillig gevormde kustlijn die uit ruw lavagesteente is ontstaan. Ook zijn overal nog sporen te zien van eerdere uitbarstingen van de Ponta da Ferraria. Er zijn in het gebied verschillende wandelpaden aangelegd, maar het is toch aan te raden om stevige wandelschoenen mee te nemen.

Jardim António Borges

Jardim António Borges

De Jardim António Borges was oorspronkelijk een privétuin op Sao Miguel, aangelegd door António Borges Medeiros, een zakenman die dol was op planten. Nu is het een openbare tuin die gratis bezocht kan worden in Ponta Delgada, aan de Rua António Borges. Wie van het bezoek aan de Jardim genoten heeft, kan ook het Terra Nostra Park nog gaan bekijken, een botanisch park vlak bij Furnas.

De jachthaven van Faial

De jachthaven van Faial

De jachthaven is één van de grootste attracties van Faial, zeker in augustus, wanneer het de Semana do Mar plaatsvindt. Gedurende dit bruisende festival is het bijzonder gezellig op het eiland. Andere bezienswaardigheden in de buurt zijn de vulkaan Caldeira en de zwarte stranden bij Praia de Almoxarife, Porto Pim en Conceição.

Algar do Carvão

Wie het Canarische eiland Tenerife al eens bezocht heeft, weet dat vulkanische activiteiten voor wonderbaarlijke landschappen kunnen zorgen. Zo ook op Terceira, waar vulkanen het eiland grotendeels gevormd hebben. Tussen de gestolde lava zijn hier allerlei holtes ontstaan, waar u prachtige stalactieten en stalagmieten kunt bewonderen.