25-01-2024
Er zijn talloze redenen waarom we zo dol zijn op Portugal, en één daarvan is de grote verscheidenheid aan stranden. Naar onze mening heeft Portugal de beste stranden van Europa – en het beste is misschien wel dat veel van die stranden nog niet door het grote publiek ontdekt zijn! De megaresorts in de Algarve staan bekend om hun prachtige witte zand, maar er zijn zelfs nog mooiere stranden die voorlopig verborgen zijn gebleven voor de toeristenindustrie. In dit artikel bespreken we een aantal van die stranden, gesorteerd per regio.

Beste stranden van Noord Portugal en Centro de Portugal

Miramar - Porto

Dit lieflijke, ietwat geïsoleerde strand met gouden zand ligt zo’n zeven mijl ten zuiden van Porto. Zelfs in het hoogseizoen hebt u hier bijna gegarandeerd alle ruimte. Op één van de rotsen aan deze kust staat een kleine kapel, de Capela do Senhor da Pedra, waar ieder jaar in juni een festival wordt gehouden. 

Praia do Cabedelo - Minho

Een fantastisch strand met zacht zand dat zich mijlenver uitstrekt. U bereikt het vanuit Viana do Costelo eenvoudig met een veerbootje. Het gebied is prachtig en ook de stad zelf is een heerlijke plaats, die dankzij de goede treinverbindingen makkelijk te bereiken is. Bovendien zijn er meer dan genoeg winkels waar u picknickspullen in kunt slaan voor tijdens het strandbezoek!

Praia de Mira - Figueira da Foz

De populariteit van deze plaats is niet moeilijk te begrijpen: aan de ene kant vindt u een strand, en aan de andere kant ligt een lagune met strandbars en uitstekende eetgelegenheden. Actieve bezoekers kunnen er waterfietsen en fietsen huren, en ook zijn er mooie wandelroutes uitgestippeld. En wie vooral lekker wil zonnebaden, heeft daar ook alle mogelijkheid toe!

Peniche peninsula – Peniche

Het resortstadje Peniche ligt aan op een schitterend schiereiland dat zo’n 100 kilometer ten noorden van Lissabon uitsteekt in de Atlantische Oceaan. Het lange strand is een populaire surflocatie, en de ommuurde stad Peniche is een geweldige plaats om meer te leren over de lokale geschiedenis. Peniche is daarnaast een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Berlengas-archipel, een natuurreservaat waar het wemelt van de zeevogels en andere bijzondere dieren.

Praia da Nazare – Nazare

Nazare is een beroemde vakantiebestemming, maar dat is niet alleen vanwege het strand. Toch is dat wel degelijk een schitterende plek, zeker wanneer u het vanaf de hoge kliffen langs de kust bekijkt. Wanneer u Nazare bezoekt, raden we u dus zeker aan om het strand niet over te slaan. Daarnaast kunnen we u ook de minder toeristische stranden in de omgeving aanbevelen!

 

Praia da Nazare

 

Beste stranden van Alentejo

Farol Beach - Vila Nova de Milfontes

De stranden van de regio vormen één van de belangrijkste redenen waarom Vila Nova de Milfontes zo’n ideale vakantiebestemming is. In de omgeving van de stad liggen enkele van Portugals allermooiste stranden, omringd door een prachtig landschap en gezegend met kristalhelder zeewater. Er zijn maar weinig buitenlandse reizigers die van deze verborgen schatten afweten; veel mensen gaan in plaats daarvan naar de Algarve in het zuiden. Dicht bij Vila Nova de Milfontes liggen verschillende stranden, van ruige surfspots tot familiestranden met allerlei voorzieningen.

Zambujeira do Mar - Odemira

De kuststad Zambujeira do Mar ligt in de gemeente Odemira, langs een ruig stukje van de Atlantische kust. Tussen de rotsige kliffen zitten verscheidene kleine strandjes verborgen, die vooral veel surfers en backpackers aantrekken. In Augustus is het hele stadje in een feeststemming dankzij het Festo do Sudoeste (het Zuidoost-Festival), waar eerder onder andere Fatboy Slim, Snoop Lion en The Vaccines optraden.

  Zambujeira do Mar

 

Beste stranden in de omgeving van Lissabon

 Praia do Guincho – Sintra

Het Guincho-strand, dat vijf kilometer van Cascais aan de Estoril-kust ligt, werd als decor gebruikt in de Bondfilm ‘On Her Majesty’s Secret Service’. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de filmmakers voor deze locatie kozen: u vindt er een combinatie van goudgeel zand, mystieke oranje rotsen, witte, schuimende golven en een diepblauwe hemel. Perfect om te surfen en te wandelen – of om zonsondergangen en dramatische stormen te bekijken.

Praia da Adraga – Sintra

Hier moet u zijn voor romantische zonsondergangen. Maak een wandeling langs de kust en laat je in de armen van je geliefde zinken terwijl jullie de oranje zon in de Atlantische golven zien verdwijnen. Wandel dan naar het beroemde visrestaurant dat onder de kliffen gebouwd is, en waar jullie van heerlijke mosselen kunnen genieten. Het dichtstbijzijnde stadje is Almoçageme, dat zo’n 40 kilometer van Lissabon verwijderd ligt.

 Praia da Ribeira d'Ilhas – Ericeira

Als u geïnteresseerd bent in surfen, dan bent u waarschijnlijk naar Portugal gekomen voor de Praia da Ribeira d’Ilhas! Dit strand ligt zo’n 3,5 kilometer van Eriveira vandaan, bij de riviermonding waarnaar het vernoemd is. Het wordt als één van de beste surfstranden van Europa gezien; niet voor niets wordt hier al sinds 1895 één van de wereldkampioenschappen gehouden! Ook vindt u er verschillende strandbars, die het strand en de omringende vallei een modernere uitstraling geven.

 Troia peninsula - Setúbal

In plaats van de drukke stranden van Cascais en Estoril te bezoeken, kunt u vanuit Lissabon ook naar het zuiden reizen, om in Setúbal een catamaran te nemen naar het prachtige schiereiland Troia. U kunt hier makkelijk een dag doorbrengen op het 18 kilometer lange strand, maar het is ook mogelijk om mee te gaan op een bootexcursie waarmee u misschien zelfs dolfijnen kunt spotten!

 Carcavelos – Cascais

Carcavelos ligt tussen Lissabon en Cascais in, en het is vanuit de kustresorts eenvoudig te bereiken dankzij de trein die erlangs rijdt. U kijkt vanaf het strand uit naar het zuidwesten, en er zijn genoeg golven om te kunnen surfen en bodyboarden. Het water is schoon, omdat het vooral vanuit de Atlantische Oceaan komt, en niet uit de monding van de Tejo. Een geweldig strand voor wie geen huurauto heeft om verder van Lissabon weg te rijden.

 Costa da Caparica – Almada

Costa da Caparica is een resortstadje dat aan de noordkust van het Setúbal-schiereiland gebouwd is, ten zuiden van Lissabon. De stad heeft een aantal heel sterke punten, zoals een enorm strand met surfmogelijkheden en bijzonder helder water, en een breed aanbod aan horecagelegenheden. Costa da Caparica is een goed alternatief voor de Praia Carcavelos, aangezien het strand zo’n 30 km lang is en er dus altijd wel ergens ruimte is.

 Stranden in de omgeving van Lissabon - Praia Ribeira d'Ilhas

 

Beste stranden van de Algarve

 Praia da Falesia – Albufeira

Dit is een prachtig strand, maar in het hoogseizoen is het er vaak wel erg vol dankzij de duizenden toeristen die naar dit gedeelte van de Algarve stromen. Wanneer u uw strand liever niet met zo veel anderen deelt, raden we u aan om op zoek te gaan naar de beter verborgen strandjes van Portugal!

 Praia dos Olhos de Agua - Olhos d’Agua in Albufeira

Prachtig, klein zandstrand dat vooral in de avond een bijzondere aanblik biedt. Met de talloze bars en restaurants heerst er altijd een gezellige vakantiestemming. Wel is het er in weekenden en in de zomer erg druk!

 Praia da Rocha - Lagos

Als u graag een minder druk strand bezoekt in de Algarveregio, neem dan eens een kijkje bij de Praia da Rocha in Portimão. Dit prachtige strand strekt zich ver uit en biedt zelfs toegang tot enkele grotten. Wanneer u kinderen hebt, kunt u ’s ochtends een bezoek brengen aan het Portimão Museum, om dan ’s middags de grotten en zee van Praia da Rocha te gaan verkennen.

 Praia de Altura - Altura

Altura is een stuk van de commerciële regio in het oosten van de Algarve verwijderd; dit rustige stadje ligt een paar kilometer van de Spaanse grens. Op het schitterende, kindvriendelijke strand kun je allerlei watersporten beoefenen, en als u ook graag een stad bezoekt, rijdt u in slechts 90 minuten naar het prachtige Spaanse Seville.

 Praia do Castelo - Albufeira

De Praia do Castelo ligt verborgen tussen de schitterende kliffen van de Algarve. Gelukkig komen veel toeristen niet verder dan de lange witte stranden van Albufeira, waardoor deze kleine inham het terrein blijft van avontuurlijker reizigers en locals. Vooral tijdens vlied is het strand erg klein, maar het eten en drinken is er dan wel weer heel redelijk geprijsd.

 Praia da Oura - Albufeira

Het Oura-strand is bijna te mooi om waar te zijn, met zacht gouden strand dat naar een helderblauwe zee leidt. Lunch bij één van de simpele, lokale restaurantjes aan de promenade, met uitzicht op het strand.

 Praia da Rocha - Portimao

Het ‘strand van de rotsen’ is een geweldige plaats om te bezoeken wanneer u de drukte van de Algarve wilt ontwijken; zelfs op de drukste tijden moet u op dit enorme strand een mooi plekje kunnen vinden. Een rotspunt verdeelt de kuststrook in tweeën, en er zijn talloze kleine grotten in de kliffen die u kunt verkennen. Dankzij de geborgen ligging is deze locatie ook ideaal om te zwemmen en te zonnen, en het nabijgelegen Portimao biedt voldoende restaurants en bars voor een ontspannen ‘apres-beach’-avond.

 Praia da Bordeira - Carrapateira

Het brede strand van Praia da Bordeira is een paradijs voor strandwandelaars, en bovendien wordt het zelden druk op deze uitgestrekte kustlijn – iets wat in de Algarve bepaald niet vanzelfsprekend is. Kortom, pak een stevig paar slippers en wandel zo lang als u maar wilt. Wel handig om te weten: er zijn niet veel horecagelegenheden langs dit strand, dus een eigen lunch is geen overbodige luxe. Ook kan het aardig winderig worden – goed voor surfers, niet voor zonliefhebbers. Het dichtstbijzijnde stadje is Carrapateira, aan de Atlantische kust.

Praia da Marinha - Carvoeiro

Dit schitterende strand, dat omgeven is door spitse kliffen en een azuurblauwe zee, is door de Michelingids tot één van Europa’s tien beste stranden verkozen. Zodra u met een lange trap van de kliffen bent afgedaald, bevindt u zich in een snorkelparadijs met prachtige onderwatergrotten om te verkennen. Ook zijn er verschillende bootexcursies waarmee je de nabijgelegen grotten kunt bekijken. Dit fenomenale strand ligt aan de kust van de Algarve, iets ten oosten van Carvoeiro.

 Ilha da Tavira – Tavira

Dit strand, dat op het eiland Tavira ligt, is alleen te bereiken met een veerboot die vanuit de stad Tavira op het vasteland vertrekt. Het eiland is slechts elf kilometer lang en maximaal één kilometer breed. Van die oppervlakte wordt het grootste deel in beslag genomen door strand. Naturisten zijn overigens ook welkom, dus als u uw zwemspullen vergeten bent, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u echt enthousiast bent over het eiland, kunt u er kamperen; verder zijn er nauwelijks gebouwen, en degene die er zijn, mogen niet verkocht worden.

 Praia de Odeceixe Mar - Aljezur

Het Atlantische strand Praia de Odeceixe Mar ligt op de grens tussen de Algarve en Alentejo. Het ligt aan de monding van de rivier de Seixe, die door een lommerrijke en groene vallei stroomt. De regio maakt deel uit van het Vicentine Coast Natural Park, waar u heerlijk kunt wandelen. Het grote zandstrand is populair onder surfers. Bij het noordelijke uiteinde vindt u hoge, steile kliffen, en in het zuiden ligt een kleine inham (Praia de Adegas), met daarin een nudistenstrand.

Stranden van de Algarve