16-01-2024
Coimbra heeft een rijke geschiedenis die nog overal in de stad terug te zien is. In de middeleeuwen, toen de plaats nog als Aeminium bekend stond, was Coimbra zelfs even de hoofdstad van Portugal. Vooral dankzij de plaatselijke universiteit is er van de geschiedenis van de afgelopen zeven eeuwen nog veel bewaard gebleven! En die universiteit zorgt er ook voor dat de stad in het heden levendig blijft, dankzij de duizenden studenten die in deze historische stad leven in de brouwerij komen brengen. Het is vooral aan deze studenten te danken dat Coimbra zo’n rijke horecasector heeft: aan clubs, bars en restaurants ontbreekt het zeker niet. Ook op het gebied van festivals heeft de stad veel te bieden; niet voor niets treken jaarlijks weer massa’s bezoekers naar de stad tijdens het ‘Festa das Latas of Queima das Fitas’. Maar ook wie wat meer rust zoekt, kan in Coimbra goed terecht. Met prachtige parken als de Penedo da Saudade, het Santa Cruz Park, de Mata Nacional do Choupal en de universitaire botanische tuin is er altijd wel een mooi plekje om wat meer stilte op te zoeken.

Bezienswaardigheden in Coimbra

 Het Machado de Castro Museum

Dit museum, dat in verschillende gebouwen van een oud paleis gevestigd is, bevat talloze schatten op het gebied van archeologie, keramiek, beeldhouwkunst, juwelen en schilderijen. Een hoogtepunt is bijvoorbeeld de Cryptoporticus, een overdekte galerij die nog uit de Romeinse tijd stamt! Het museum is pas in 1965 als Nationaal Museum erkend, maar verdient die titel meer dan volledig.

Het Machado de Castro Museum - Coimbra

Se Velha

De Se Velha is een prachtige kathedraal uit de Romaanse periode. Hij is niet alleen uitzonderlijk goed bewaard gebleven, maar ook nog eens prachtig aan binnen- en buitenkant; niet voor niets komen er jaarlijks duizenden bezoekers voor naar Coimbra. Het schip en het hoofdaltaar zijn echte hoogtepunten, maar de kathedraal huisvest ook verschillende graven die u echt niet mag missen. Zo is er het schitterend gedecoreerde graf van Vataça Lascaris, met onder andere de tweekoppige adelaar als symbool van haar adellijke status.

Se Velha - Coimbra

Het klooster van Santa Cruz

Het klooster van Santa Cruz ligt in het historische centrum van de stad, niet ver van Se Velha verwijderd. De eerste Portugese koning, Alfonso Henriques, stichtte het klooster in de twaalfde eeuw na Christus. In de eeuwen die volgden is het klooster vaak verbouwd en aangepast, waarbij het uiterlijk steeds weer veranderde. De geschiedenis is prachtig terug te zien in de talloze verschillende bouwstijlen en stijlelementen.

Het klooster van Santa Cruz - Coimbra

Kathedraal Se Nova

Deze ‘nieuwe’ (Nova) kathedraal werd in de zeventiende eeuw gebouwd door de Jezuïten, en is tegenwoordig de verblijfplaats van de bisschop van Coimbra. Het bouwwerk weet flink de aandacht te trekken dankzij de vele barokke invloeden die uit de achttiende eeuw zijn voortgekomen.

Kathedraal Se Nova

De Universiteit van Coimbra

De ‘Universidade de Coimbra’ is zowel op historisch als op educatief vlak van groot belang voor Coimbra. Als oudste universiteit van Europa staat hij zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco, wat betekent dat de prachtige oude gebouwen, de botanische tuin, het theater, de musea en de bibliotheek beschermd zijn om hun grote internationale waarde. Op de vijf campussen van de universiteit wordt ook vandaag de dag nog uitstekend les gegeven: het instituut beschikt over een eervolle vermelding die het heeft gekregen dankzij het excellente onderwijs dat er aangeboden wordt.

De Universiteit van Coimbra

Praça do Comercio

Het Praça do Comercio is één van de grootste en belangrijkste pleinen van Coimbra. Je vindt er een aantal belangrijke historische gebouwen, zoals de kerk van St. Bartholomeus. Ook in het verleden was dit plein al van groot belang: er gebeurde van alles, van feesten tot de plaatsing van de schandpaal. Ook vandaag is er bijna altijd wat te doen, en het is in ieder geval heerlijk genieten op de vele terrasjes die u er vindt.

Praca do Comercio Coimbra

Museu da Ciência

Het wetenschapsmuseum van Coimbra is, niet erg verrassend, gehuisvest in één van de universiteitsgebouwen van de stad. Er komen talloze verschillende onderwerpen aan bod, zowel in permanente exposities als in tijdelijke tentoonstellingen die op een interactieve manier nieuwe wetenswaardigheden vertellen. Zo daagt het museum u uit om heel anders naar doodgewone zaken te kijken, waar u anders niet zo snel bij stil zou staan!

Museu da Ciência

Portugal dos Pequenitos Park

Dit leuke themapark is bedoeld om op een vrijblijvende manier een overzicht te bieden van de geschiedenis van Portugal. Om dat te bereiken, zijn de hoogtepunten van het land onder leiding van professor Bissaya Barreto op kleinere schaal nagebouwd. Jong en oud kunnen hier op een recreatieve manier kennis maken met de Portugese cultuur en historie!

Portugal dos Pequenitos Park Coimbra

Winkelen in Coimbra

Wie van shoppen houdt, hoeft zich in Coimbra ook geen moment te vervelen. Twee grote winkelcentra zijn Centro Comercial Dolce Vita en Forum Coimbra. Zeker tijdens de zomermaanden is het heerlijk om wat tijd in deze malls door te brengen, niet alleen om de talloze winkels, maar ook om de airconditioning die de hitte op een afstand houdt! Centro Comercial Dolce Vita ligt in het historische centrum van Coimbra, Forum Coimbra ligt in een nieuwer gedeelte van de stad, aan de linkeroever van de Mondego. In beide winkelcentra vindt u alle grote merken die u op een dergelijke plek mag verwachten.

Coimbra winkelen

Estádio Cidade de Coimbra

Het Cidade de Coimbra werd in 2003 gebouwd als voetbalstadion, maar het heeft sindsdien nog talloze andere functies gekregen. Zo worden er bijvoorbeeld allerlei commerciële en culturele evenementen georganiseerd. Ook vinden er regelmatig concerten plaats, en niet de minste: Madonna en U2 zijn een paar van de artiesten die in dit enorme stadion hun fans hebben mogen ontvangen!