21-01-2024
Lissabon is niet alleen de hoofdstad van Portugal, maar met drie miljoen inwoners is het ook meteen de grootste stad van het land. Lissabon ligt aan de Atlantische Oceaan en is gebouwd op heuvels, wat ervoor zorgt dat wijken soms op heel verschillende hoogtes liggen. Het historische centrum, Baixa, is de plaats waar de meeste bezienswaardigheden van deze stad te vinden zijn. Andere hoogtepunten van Lissabon liggen wat verder weg, maar dankzij het uitstekende openbare vervoer zijn die doorgaans alsnog goed te bereiken. Een andere wijk die zeker het bezoeken waard is, is Bairro Alto, naast Baixa. Bairro Alto is de perfecte plek om gezellig uit te gaan of een restaurantje te bezoeken. Je bereikt dit gedeelte van de stad met een dertig meter hoge lift vanuit het centrum.

 Lissabon Vakantietips

Mosteiro dos Jerónimos

Dit markante klootster ligt in de wijk Belém, aan een enorm plein dat op zichzelf ook al een flinke bezienswaardigheid vormt. Het Mosteiro dos Jerónimos is een indrukwekkend gebouw waarin verschillende stijlen prominent zichtbaar zijn: zo is de buitenkant geïnspireerd op de Spaanse architectuur, maar ook op de stijl van de Renaissance. Binnen ziet u vooral veel Manuelijnse motieven terug, maar met invloeden van Europese en Moorse elementen. Het Praça do Imperio, het plein naast het klooster, heeft een lengte van 280 meter in het vierkant, met in het midden een grote tuin en een fontein. In deze unieke omgeving liggen verschillende grootheden begraven, zoals de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, dichters Luís de Cames en Fernando Pessoa, en zelfs de leden van de Koninklijke familie.

Mosteiro dos Jerónimos Lissabon

De Rua Augusta

De Rua Augusta is een drukke en gezellige voetgangersstraat in de wijk Baixa Pombalina. In dit chique winkelgebied vindt u talloze gezellige terrasjes, straatartiesten en prachtige steegjes. Ook staat er aan de Rua Augusta een triomfboog, de Arco Triunfal, die ook wel de Rua Augusta Arch genoemd wordt. Dit monument is een herinnering aan de aardbeving van 1755, waarbij de volledige wijk verwoest werd.

Rua Augusta Lissabon

Castelo de São Jorge

Het Castelo de São Jorge ligt in het centrum van Lissabon, op de hoogste heuvel van de stad. Het uitzicht is er prachtig, maar ook het kasteel zelf is zeker een bezienswaardigheid. Ook de lokale bevolking geniet hier graag van de schaduw – net als de ganzen en eenden die rustig door de tuinen waggelen.

Castelo de São Jorge

De Toren van Belém

De Toren van Belém, een monumentaal bouwwerk uit 1515, was ooit de officiële toegangspoort van Lissabon. Inmiddels heeft het niet langer die functie, maar is het gebouw vooral nog een geliefde bestemming voor reizigers. Dit is vooral om de bijzondere architectuur: de toren is gebouwd in de beroemde Manuelstijl, met invloeden van Islamitische en Moorse stijlen.

De Toren van Belém

Oceanário de Lisboa

Het Oceanário de Lisboa is niet alleen bijzonder omdat het het grootste aquarium van Lissabon is, maar ook omdat het gehuisvest is in een bijzonder gebouwd dat door Peter Chermayeff is ontworpen. Het gebouw, in de vorm van een vliegdekschip, is net als het Parque das Nações gebouwd voor de wereldtentoonstelling Expo ’98. U kunt er natuurlijk het aquarium bekijken, maar het is ook mogelijk om een rondleiding achter de schermen te krijgen.

Oceanário de Lisboa

Bairro Alto

Bairro Alto is één van de bekendste wijken van Lissabon. Het gebied staat bekend om zijn winkels, kunst en uitgaansleven: overdag kunt u er galerijen en artistieke winkels bezoeken, in straten die dankzij de hoge gebouwen heerlijk schaduwrijk zijn. ’s Avonds gaan de bars en clubs open en kunt u genieten van het gezellige nachtleven!

Bairro Alto Lissabon

Parque das Nações

Het “Park der Naties”, zoals de vertaling van deze naam luidt, is een wijk in het oosten van Lissabon. Parque das Nações ligt aan de Taag, met bezienswaardigheden als de Torre Vasco da Gama, station Gare do Oriente, het beroemde Oceanium van Lissabon en een promenade waar u uitzicht hebt op de torens São Rafael en São Gabriel.

Parque das Nações

GoCar

GoCar is een originele, maar erg leuke manier om Lissabon beter te leren kennen. GoCars zijn autootjes op drie wielen, die u met een van te voren uitgestippelde gps-route langs alle bezienswaardigheden van Lissabon rijden. We adviseren u wel om ten minste 24 uur van tevoren te reserveren.

GoCar Lissabon

Cascais

Cascais was ooit een traditioneel vissersdorpje, dat in de 14e eeuw een flinke stimulans kreeg als tussenhaven voor schepen die onderweg waren naar de haven van Lissabon. In de 19e eeuw groeide het stadje opnieuw flink: baden in zee werd rond die tijd steeds populairder, en Cascais was een populaire bestemming als badplaats. In 1870 besloot de koning van Portugal, Luís I, om de citadel van Cascais in gebruik te nemen als een zomerverblijf voor de koninklijke familie van Portugal. Vele adellijke families volgden zijn voorbeeld, en zo raakte de omgeving snel gevuld met kleine paleisjes en prachtige villa’s. Het oude vissersstadje veranderde zodoende in een badplaats met nationaal inzien.

Tegenwoordig functioneert Cascais nog steeds als een belangrijke badplaats voor inwoners van Lissabon en haar omgeving. De stranden zijn dan ook de belangrijkste attractie van de plaats: u kunt voor de baaien bij het stadje zelf kiezen, of iets verderop de rust opzoeken in het natuurpark Parque Natural Sintra-Cascais, waar u ook uitstekend kunt surfen en windsurfen. Verder is er nog de Boca do Inferno, een baai die wordt omgeven door grillige kliffen en grotten. Naast de stranden staat de stad ook bekend om zijn internationale, ietwat aristocratische sfeer. Wanneer u een rondje door Cascais loopt, komt u allerlei mooie winkels tegen, net als talloze terrasjes en restaurants waar u van de plaatselijke gastronomie kunt genieten. Verse vis en zeevruchten voeren op vrijwel alle menukaarten de boventoon.

Cascais

Paleizen

Wie van kastelen en paleizen houdt, kan iets buiten Lissabon goed terecht, in de plaatsen Queluz en Sintra. In Queluz bevindt zich een oude zomerresidentie van de koninklijke familie, gebouwd in de 14e en 16e eeuw. Rondom het paleis liggen schitterende tuinen en een paviljoen. Boven Sintra, een ander stadje in de bergen, ligt het Paleis van Pena, dat gebouwd is op de ruïnes van een ouder Hiëremonietenklooster. Ook het Castelo dos Mouros ligt bij Sintra in de buurt, een kasteel dat door de Moren gebouwd is. Het indrukwekkende gebouw wordt omringd door zo’n 450 meter aan muren, en de hoogste toren kan met 500 treden beklommen worden.

Paleizen Lissabon