18-01-2024
Madeira is een Portugees eiland dat gelegen is in de Atlantische Oceaan, zo’n 1000 kilometer van de Portugese kust. Het is een rustige en authentieke regio: bezoekers komen vooral naar het eiland om van de prachtige natuur te kunnen genieten. De exotische flora en fauna maken Madeira een waar paradijs voor wandelliefhebbers; u kunt er bijvoorbeeld de kanarie overal in het wild tegenkomen. De relatief ruige kust maakt het eiland ongeschikt voor een zon- en strandvakantie – er is immers nauwelijks strand – en daarom is er nauwelijks massatoerisme op Madeira. De dorpen op het eiland zijn dan ook bijzonder authentiek! Wijnliefhebbers kennen de naam Madeira waarschijnlijk ook van de gelijknamige wijn; die mag alleen in dit gebied geproduceerd worden en is daarom ook overal op het eiland verkrijgbaar.

Madeira Vakantietips 

 Funchal

Funchal is de grootste stad van Madeira, en er is dan ook van alles te doen. Topattracties zijn bijvoorbeeld het paleis van São Lourenço en de Sé do Funchal. Ook zijn er verscheidene andere historische gebouwen, botanische tuinen en parken die u kunt bezoeken. Vanuit Funchal kunt u de kabelbaan nemen naar verschillende hoger gelegen bestemmingen, zoals de Madeira Botanical Gardens, een enorme botanische tuin waar u ruim 2500 verschillende tropische plantensoorten en vogelrassen kunt bezichtigen. Ook is er het Santa Catarina-park, waar u een schitterend uitzicht hebt over de baai van Funchal. De perfecte plek om met een boek van het heerlijke weer te genieten!

Funchal

Madeira natuurparken

De natuur van Madeira is zeker uniek te noemen – maar liefst twee derde van het eiland is officieel beschermd gebied! Er zijn dan ook flink wat natuurparken die u hier kunt bezoeken. Een aantal voorbeelden zijn het Laurissilva Forest, het Natural Reserve Garajau’s, het Madeira’s Natural Park en het Rocha do Navio’s Natural Reserve.

Madeira natuurparken

Rabacal

Wandelaars gaan graag naar Rabacal, het dorpje dat vooral bekend staat om de 25 waterbronnen die er in de omgeving liggen. U passeert echter niet alleen deze bronnen tijdens een wandeling naar het plaatje: ook de Risco-waterval ligt bijvoorbeeld op de route, een prachtig plekje op het eiland. Wel is de weg naar Rabacal relatief pittig: de paadjes kunnen smal en steil zijn, en lopen langs diepe ravijnen. Lijkt dat u een beetje te gewaagd, dan is er ook een kortere route.

Rabacal

Tuinen en parken

Twee van Madeira’s bijnamen zijn ‘bloemeneiland’ en ‘de drijvende tuin van Europa’ – en het zal dan ook niemand verrassen dat tuinen op dit eiland veel te vinden zijn. Er zijn er een aantal die u zeker niet mag missen: de Quinta Magnolia, de Jardim Orquidea, de Jardim Botanico, de Jardin da Quinta do Palheiro Ferreiro, de Jardim Municipal en de Monte Palace Tropical Garden. Ook een antiek- en zilvermuseum in Funchal, het het Quinta das Cruzes-museum, heeft een prachtige tuin die we u ook zeker kunnen aanraden.

Tuinen en parken Madeira

Porto Santo

Porto Santo, ook wel het Gouden Eiland genoemd, vormt samen met Madeira en de onbewoonde eilanden Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens de eilandengroep die de regio Madeira uitmaakt. Het uiterlijk van Porto Santo verschilt erg van dat van Madeira: er groeit veel minder groene vegetatie, en er zijn veel meer stranden. Porto Santo kan dus een goede aanvulling vormen voor wie op Madeira op vakantie is. Vooral het gouden zandstrand in het zuiden van Porto Santo is bekend: langs deze negen kilometer lange kuststrook kunt u talloze sporten beoefenen, zoals tennis, golf en windsurfen.

Porto Santo

Porto Moniz

In Porto Moniz kunt u een bezoek brengen aan de natuurlijke zwembaden die als een soort bassins in de zee gevormd zijn, gelegen bij de dorpen Achadas da Cruz en Ribeira do Janela. Hier kunt u de prachtige natuur bezichtigen, uit eten gaan, en natuurlijk een duik nemen onder het toeziend ook van de strandwachten! Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen: er is bijvoorbeeld ook een mooie speeltuin.

Porto Moniz Madeira

Praia Formosa

Praia Formosa is een kiezelstrand op ongeveer 10 minuten rijden van Funchal. Het is het grootste openbare strand van Madeira – eigenlijk bestaat het uit een aantal kleinere strandjes en één groter stuk langs de kust. Hier vindt u alle faciliteiten voor een fijne dag bij de zee: er zijn kleedkamers, strandwachten, horecagelegenheden en allerlei activiteiten waaraan u deel kunt nemen. Er loopt een mooie promenade langs de kust.

Praia Formosa Madeira

Marcado dos Lavradores

De Marcado dos Lavradores is de grootste markt die in Funchal gehouden wordt. U vindt hier niet alleen verse groenten en fruit, maar ook alle mogelijke streekproducten uit Madeira, waaronder de paradijsvogelplant. Deze zogenoemde ‘strelitzia’ is het symbool van de eilandengroep. Verder geven de verkoopsters achter de marktkramen extra kleur aan de markt – niet voor niets worden zij traditioneel ‘bloemenmeisjes’ genoemd!

Marcado dos Lavradores Madeira

Santana

Santana is een bijzonder authentiek dorpje in het noorden van Funchal, bestaande uit de traditionele driehoekige huisjes met rieten daken. Ze zijn vaak wit geschilderd, met rode deuren en blauwe kozijnen. In deze omgeving is van alles te zien: sommige huisjes zijn voor publiek opengesteld, u kunt het Madeira Theme Park bezoeken en dan zijn er nog verschillende wandelroutes die u kunt verkennen.

Santana Madeira

São Vicente Caves grotten

De grotten van São Vicente Caves zijn duizenden jaren geleden gevormd bij een spectaculaire vulkaanuitbarsting op Madeira. Vandaag de dag kunt u ze met een half uurtje wandelen bezichtigen, en in het bijbehorende museum leert u van alles over het ontstaan van deze grotten.