22-01-2024
Porto (ook wel Oporto genoemd) is een stad in het noorden van Portugal, de op één na grootste stad van het land. Er wonen maar liefst twee miljoen mensen, en sinds de stad in 2001 culture hoofdstad van Europa was, hebben ook buitenlandse bezoekers steeds meer interesse in Porto. Iets verder naar het zuiden, aan de overkant van de rivier de Douro, ligt ook de plaats Vila Nova de Gaia, waar de bekende portwijnen geproduceerd worden. Op de talloze terrasjes langs de Douro kunt u deze wereldberoemde wijn zelf komen proeven!

Porto Vakantietips

Vila Nova de Gaia

In deze kuststad tegenover Porto wordt al sinds de 17e eeuw de beroemde port gemaakt, en vanuit hier wordt de wijn ook over de rest van de wereld verspreid. We raden u vooral aan om de Serra do Pilar te bezoeken, een kloosterkerk die niet alleen een prachtig uitzicht over Porto biedt, maar die ook een kelder heeft waar u allerlei soorten port kunt proeven. Zo maakt u onder andere kennis met Sandeman, een merk dat al sinds 1790 bestaat!

Vila Nova de Gaia

Ribeira (oude centrum)

Aan de Douro ligt ook de oudste wijk van Porto, Ribeira. Hier leggen boten die port vervoeren aan voor ze doorvaren naar Vila Nova de Gaia. De lange geschiedenis van de wijk is nog overal terug te zien: dankzij de smalle steegjes, de lokale markten en de oude gevels in de haven lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Ribeira (oude centrum)

Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos is één van de bekendste symbolen van de stad, en niet voor niets: hij is vanuit heel Porto goed te zien! De toren hoort bij de Igreja dos Clérgos-kerk. Zijn huidige barokke uiterlijk komt uit 1763; er is destijds maar liefst negen jaar aan het bouwwerk gewerkt, en met resultaat. Een extra attractie: als u de 225 traptreden omhoog beklimt, hebt u op 76 meter hoogte een schitterend uitzicht over Porto.

Torre dos Clérigos

Jardins do Palácio de Cristal

Het Jardins do Palácio de Cristal wordt met recht het groene hart van Porto genoemd. Midden in dit prachtige park vindt u onder andere een romantisch museum, een meer, een bibliotheek en een restaurant. Hoogtepunt is het ‘Kristallen Paleis’, een koepelvormig paleis dat uit glas en ijzer opgebouwd is. Hier worden met enige regelmaat concerten en sportevenementen georganiseerd.

Jardins do Palacio de Cristal

Maria Pia-brug

De Maria Pia-brug is om meerdere redenen legendarisch: het was het eerste ontwerp van de beroemde Gustav Eiffel, en hij werd jarenlang intensief gebruikt voor het vervoer van Port tussen Porto en Vila Nova de Gaia. Inmiddels is de spoorbrug, vernoemd naar de koningin Maria Pia, echter niet langer in gebruik – in 1991 nam de nieuwere São João-brug zijn functie over. U kunt beide bruggen het beste bekijken op een boottocht, waarmee u ook meteen de gelegenheid hebt om Porto vanaf het water te bekijken.

Maria Pia-brug

Casa de Música

Het Casa de Música is in Porto moeilijk over het hoofd te zien: dit iconische concertgebouw staat op een opvallende locatie en is één van de belangrijkste symbolen van de stad Porto. Rem Koolhaas, een Nederlandse architect, heeft dit futuristisch vormgegeven gebouw ontworpen; zowel binnen als buiten is over ieder detail nagedacht. De bouw kostte dan ook zo’n 100 miljoen euro!

Casa de Música Porto

Kathedraal Sé

Aan de Terreiro da Sé ligt de grootste kathedraal van Porto, ook één van de oudste monumenten van de stad. Het gebouw heeft twee torens en een koepel, waar over de eeuwen heen in vele verschillende bouwstijlen aan gewerkt is. Vlak naast de kathedraal Sé ligt een oud klooster dat u ook niet mag missen – al is het maar om het prachtige uitzicht dat u hier over de historische wijk Ribeira hebt.

Kathedraal Sé

Serralves Museum

Het Serralves Museum is een museum voor moderne kunst dat vlak bij het centrum van Porto ligt, in het fraaie Parque de Serralves. Het museum beslaat een gebied van zo’n 18 hectare, gevuld met prachtige tuinen en sculpturen. Naast de vaste nationale en internationale tentoonstellingen zijn er ook altijd tijdelijke exposities.

Serralves Museum

Casa de Chá da Boa Nova in Leça da Palmeira

Wie graag eens op een heel bijzondere locatie wil eten, moet een bezoekje brengen aan het Casa de Chá da Boa Nova. Dit ‘theehuis van het goede nieuws’ is door architect Alvaro Siza Vieira ontworpen bovenop de kliffen van Leça da Palmeira! Het uitzicht is, niet heel verrassend, fantastisch. Bovendien kunt u naast Casa de Chá da Boa Nova nog een vuurtoren en een kapel bezichtigen.

Casa de Chá da Boa Nova in Leça da Palmeira

Livrario Lello & Irmão

Een bijzondere omgeving is het zeker, en door sommigen wordt het zelfs de mooiste boekhandel ter wereld genoemd: de Bibliotheek Chardron, ook wel de Livrario Lello & Irmão. Deze historische en artistieke boekhandel is werkelijk koninklijk ingericht, met indrukwekkende trappen die zelf als een waar kunstwerk gezien mogen worden, een warme uitstraling en natuurlijk honderden schitterende boeken. Een paradijs voor boekenwurmen!