05-01-2024
Met een zonnig en mild klimaat en een prachtige kuststrook is het niet verrassend dat Portugal in alle jaargetijden druk bezocht wordt door vakantiegangers van over de hele wereld. Het land heeft een lange geschiedenis en biedt dan ook uniek cultureel erfgoed, samen met een prachtig en afwisselend landschap waar altijd wel iets te doen is. Voeg daarbij nog de combinatie van traditie en moderniteit, het heerlijke eten, de beroemde Portugese wijnen en de gastvrije bevolking – en het wordt duidelijk dat Portugal de perfecte bestemming is voor een heerlijke vakantie.

 Portugal bezienswaardigheden

Lissabon – perfect voor een stedentrip

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is een grote en dichtbevolkte stad aan de rivier de Taag, dicht bij de kust. Zoals in alle grote steden is er van alles te doen. U kunt bijvoorbeeld een museum bezoeken: bewonder de kunst in het Museu Nacional de Arte Antiga, leer alles over tegels in het Museu Nacional do Azulejo of bekijk hedendaagse kunstwerken in het Museu Colecção Berardo. Ook aan historische gebouwen ontbreekt het er niet; één van de beroemdste oude kloosters is bijvoorbeeld Mosteiro dos Jerónimos in Belém. Baixa is de wijk waarin het Rossio-plein ligt, Bairro Alto staat bekend om het levendige horeca-aanbod en het uitgaansleven. U kunt deze laatste, dertig meter hoger liggende wijk bereiken met een door Gustave Eiffel ontworpen lift: de Elevador de Sante Justa.

Lissabon

Sintra

Sintra is een bergstadje waar u enkele prachtige historische paleizen en gebouwen kunt bewonderen, zoals het 7e-eeuwse Castelo dos Mouros, het Palácio de Queluz, een kerk die in de 13e eeuw gebouwd is en het Palácio Nacional de Sintra, een enorm paleis dat midden in het historische centrum van het dorp ligt. Het hoogtepunt ligt echter iets verder van de stad, op de toppen van de Serra de Sintra: het Palácio da Pena, een romantisch paleis uit 1839.

Praia da Marinha

De Praia da Marinha is het mooiste strand van Portugal – het wordt niet voor niets gebruikt in talloze brochures en ander promotiemateriaal. Het strand ligt bij Lagoa in de Algarve, omringd door rotsen en kliffen; de zee is er kristalhelder en zeer geschikt voor snorkelaars. Het is even klimmen om deze bijzondere plek te bereiken, maar we raden het u zeker aan!

Praia da Marinha

Porto - perfect voor een stedentrip

U kent Porto misschien vooral van de Portwijnen die in deze regio geproduceerd worden – maar de oude havenstad heeft meer te bieden dan gastronomie! Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Ribeira, de oudste wijk van de stad, waar u zich dankzij de kleine steegjes in een vorige eeuw zult wanen. Of ga naar de historische boekwinkel Livraria Lello & Irmão, waarvan het gebouw haast indrukwekkender is dan de boeken die er verkocht worden. Andere hoogtepunten zijn de kathedraal Sé en de Casa de Música, een heel bijzonder concertgebouw.

Porto

Porto - perfect voor een stedentrip

Het noordoosten van Portugal is wat bergachtiger dan de rest van het land. In dit bergachtige landschap vindt u twee prachtige natuurparken, vlak bij de stad Trás-os-Montes: Parque Natural de Montesinho en Douro Internacional. Het eerste park beslaat een oppervlakte van maar liefst 70.000 hectare, en hier kunt u bijvoorbeeld Iberische wolven, wilde zwijnen en kastanjegaarden zien. In de regio zijn daarnaast veel kastelen te vinden.

Trás-os-Montes en Alto Douro

Albufeira

Albufeira is een bruisende kuststad die jaarlijks duizenden bezoekers trekt; vooral het uitgaansgebied, ‘de strip’, en de gezellige jachthaven zijn bijzonder populair. Wie graag lekker ontspant aan zee kan terecht op de mooie stranden, bijvoorbeeld Praia dos Pescadores, Praia do Tunel en Fisherman’s strand. Ook kunt u vlak bij de stad het Paderne-kasteel bezichtigen.

Albufeira

Costa de Lisboa

Costa de Lisboa’ is de naam die gebruikt wordt voor de kuststreek rondom Lissabon – een rotsachtig gebied met prachtige zandstranden. Eén van de bekendere kustplaatsen in Cascais, dat al jarenlang populair is onder reizigers uit de hele wereld. Voor surfers is ook Ericeira een echte aanrader, een vissersplaats in de gemeente Mafra. In 2011 is de zee hier benoemd tot ’s werelds eerste ‘World Surfing Reserve’ in Europa; het reservaat is een gebied van vier kilometer, waarin zeven aparte spots te vinden zijn. Ribeira d'Ilhas en Coxos zijn hier twee beroemde voorbeelden van.

Costa de Lisboa

Serra de Estrela

De Serra de Estrala is een natuurpark in het noordoosten van Portugal en de grootste bergketen van het land. In dit miljoenen jaren oude berggebied worden natuur en landschap zo veel mogelijk gestimuleerd om hun eigen gang te gaan; veel vee loopt er vrij rond, wat mogelijk is omdat wolven er niet langer voorkomen. De inwoners van de Serra de Estrela verdienen hun brood voornamelijk met de teelt van schapen, het fokken van de ‘Estrela berghond’ en toerisme. Als u van wandelen of fietsen houdt, is dit gebied zeker aan te raden: u kunt er lange tochten van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden maken, zodat u altijd iets hebt dat bij uw conditie past.

Serra da Estrela

Madeira

Zo’n 1000 kilometer buiten de Portugese kust, in de Atlantische Oceaan, ligt Madeira, het Portugese ‘bloemeneiland’. De wonderschone natuur trekt vooral veel wandelaars en liefhebbers van flora en fauna; omdat er niet veel strand te vinden is, ontbreekt massatoerisme er bijna volledig. In de hoofdstad Funchal is veel te zien, zoals prachtige botanische tuinen, een kathedraal, een paleis en een kabelbaan naar Monte. Wie van wandelen houdt, moet niet vergeten de tocht naar Rabacal te lopen om de beroemde 25 bronnen uit het gebied te zien. Ook het noorden van het eiland is met zijn traditionele dorpen mooi om te zien. Dankzij het milde klimaat is Madeira bijzonder geschikt voor overwinteraars.

Madeira

De Azoren

De Azoren is een Portugese eilandengroep die uit negen verschillende eilanden bestaat. De grootste stad ligt op het eiland São Miguel: in Ponta Delgada vindt u onder andere een prachtige kerk, een fort en een gezellig winkelcentrum, Parque Atlantico. Ook Furnas ligt op São Miguel. Hier in de buurt bevinden zich verschillende warmwaterbronnen. Op Pico is weer een heel ander soort attractie te vinden: de Pico Alto, met 2351 meter de hoogste berg van Portugal. En de zee is zeker een mooie bestemming voor duikliefhebbers: nergens ter wereld zwemmen zo veel walvissen als in deze omgeving. Het is zeker aan te raden om alle verschillende eilandjes te bezoeken tijdens uw vakantie. Omdat ze allemaal een heel eigen karakter hebben, krijgt u zo het beste beeld van alles dat de Azoren te bieden hebben!

Azoren