Portugal heeft veel te bieden op het gebied van gastronomie. Natuurlijk, wie Portugal zegt, zegt port, maar er is meer. Zo vindt u in Portugal vele verschillende wijnregio’s en hoewel de wijn op zichzelf heerlijk is, gaat deze ook erg goed met de Portugese traditionele keuken, bijvoorbeeld bij de vele traditionele visgerechten die u aan de kust tegenkomt, of het heerlijke vlees uit de binnenlanden, die goed gecombineerd kan worden met rode wijn. Een Culinaire reis biedt u, letterlijk en figuurlijk, een kijkje in de Portugese keuken.


Culinaire Reizen in Portugal 

VakantiePortugal.nl biedt u verschillende culinaire reizen door Portugal. Zo kunt u een wijnreis boeken naar de wijnregio’s van Noord Portugal, waar u de Dourovallei of de Dãoregio kunt ontdekken. In de wijnregio rondom Lissabon kunt u het verschil ontdekken tussen druiven die bij de kust, of meer landinwaarts gekweekt worden. In Alentejo ontdekt u de invloed van het klimaat op de smaak van de wijn en de Algarve is perfect voor de rode wijnliefhebber. Natuurlijk draait het programma niet alleen om wijn, maar is er ook ruimte voor de lokale keuken. Aan de kust zult u veel visgerechten tegenkomen, maar ook vlees is niet van de kaart weg te denken. Lekker, in combinatie met een rode wijn uit Alentejo, die overigens ook goed smaakt met de traditionele kaas. De Portugese keuken is sierlijk in haar eenvoud, met specerijen uit Noord-Afrika, Turkije en voormalig kolonie Brazilië. U zult veel lokale producten tegenkomen, zoals olijven, groente en fruit. Een Culinaire reis biedt u niet alleen de mogelijkheid om de Portugese keuken met uw smaakpapillen te ervaren, door middel van proeverijen, maar er worden ook kookworkshops aangeboden. Aan het eind van de reis mag u zichzelf een echte expert op het gebied van de Portugese keuken noemen.

Wijnreizen in Portugal

Portugal wijnreis

Portugese wijnen behoren tot de beste ter wereld, en Portugal is dan ook de bestemming bij uitstek voor wijnliefhebbers. U kunt wijnregio’s bezoeken, waar u de wijngaarden kunt bewonderen en natuurlijk kunt proeven van wijnen van de allerbeste kwaliteit. Bij VakantiePortugal.nl kunt u wijnreizen boeken die u langs de belangrijkste wijngebieden van Portugal nemen.

Noord Portugal wijnregio’s

Een bezoek aan de beroemde Dourovallei, die zelfs tot Werelderfgoed benoemd is door UNESCO, is een must voor elke wijnliefhebber. De druiven, die over een gebied van 120 kilometer langs de Douro groeien, worden door de berghellingen tegen nadelige weersomstandigheden beschermd. Zo worden de bekende port en de unieke Douro wijn geproduceerd. Een reis langs de nabijgelegen Dão regio, waar enkele van de beste rode wijnen van Portugal gemaakt worden is echt een aanrader. Niet alleen de wijnen uit dit gebied zijn onvergetelijk: ook de lokale keuken, eenvoudig maar rijk van smaak, is een geweldige plus van Noord Portugal.

Wijnregio rondom Lissabon

De wijnregio rondom Lissabon ligt iets centraler in Portugal. De wijnen die in dit gebied geproduceerd worden, zijn onderling erg verschillend: de druiven die recht aan de kust gekweekt worden, groeien immers onder andere, winderiger omstandigheden dan de druiven die verder inlands liggen. Vooral de rode wijnen die iets verder van de kust geproduceerd worden, zijn van hoge kwaliteit.

Zuid Portugal wijnregio’s

Zuidelijker vindt u onder andere de Alentejo, waar het Atlantische klimaat met zijn koele zomers zijn sporen nalaat op de geproduceerde wijnen. De druiven worden niet overrijp, waardoor ze frisse, iets zurige wijnen voortbrengen. De lage bevolkingsdichtheid van deze provincie zorgt dat de talloze wijngaarden bijna onopvallend opgaan in de indrukwekkende natuur. De zuidelijkste wijnregio, ten slotte, is de Algarve. Hier worden een paar witte wijnen geproduceerd, maar het overgrote deel van de wijnen is rood. De Algarve is ook verder een geweldige bestemming voor wie culinair geïnteresseerd is: enkele van Portugal's beste restaurants bevinden zich in deze regio.