De Azoren worden ook wel eens ‘klein Hawaii’ genoemd, en daar zijn goede redenen voor. Deze Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan is namelijk net zo mooi als Hawaii, en doet met zijn witte stranden en helderblauwe zee net zo tropisch aan. De Azoren zijn ontstaan als gevolg van vulkanische activiteit, en in het bergachtige landschap vindt u dan ook nog verscheidene vulkanen. Voor wie op zoek is naar een heerlijke vakantie in dit afgezonderde deel van Portugal, biedt VakantiePortugal.nl prachtige reizen aan. We vertellen u dan ook graag waarom u dit gebied eigenlijk niet zou moeten missen. lees meer

Vakanties en Rondreizen naar de Azoren Eilanden van Portugal

São Miguel – het groene eiland van de Azoren

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren. Het wordt ook wel het groene eiland genoemd, en niet zonder reden: de natuur is hier adembenemend mooi. Beroemd zijn de vulkanen van het eiland, zoals de Água de Pau. De thermische activiteit in de aarde is overal terug te zien, bijvoorbeeld in de geisers op het eiland. Er wordt ook handig gebruikgemaakt van deze aardwarmte – bijvoorbeeld bij het bereiden van “Cozido das Furnas”, een gerecht dat in een kuil in de grond bereid wordt. Naast vulkanen kent São Miguel ook verschillende meren en kratermeren. Het helderblauwe bergmeer Lagoa do Fogo ligt bijvoorbeeld in een prachtige natuurlijke omgeving.

Centrale eilanden van de Azoren

In het midden van de eilandengroep liggen vijf eilanden. Van Terceira is vooral Anfra do Heroísmo bekend: deze historische stad is tot werelderfgoed benoemd, en niet voor niets. Ook worden op dit eiland fantastische traditionele feesten georganiseerd. Faial staat bekend om zijn vrolijk gekleurde jachthaven, en de tegenoverliggende berg Pico kent een bijzonder landschap van wijngaarden op zwarte lavavelden. Graciosa is net als São Miguel een zeer groen eiland, dat wordt gekenmerkt door uitgestrekte wijngaarden en windmolens. São Jorge, ten slotte, is vormgegeven voor de Fajãs: lavastromen die vanaf de hoge kliffen in het water zijn gestort. Dit heeft een uniek en vruchtbaar landschap gevormd, waar onder andere de beroemde kaas van het eiland wordt gemaakt.

Natuur en wandelen op de Azoren

De negen eilanden van de Azoren vormen een prachtige bestemming bij uitstek voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar rust en stilte. De archipel huisvest talloze bijzondere dieren- en plantensoorten, die goed gedijen in de warme, vulkanische omgeving. Beroemd is bijvoorbeeld de krater op het mini-eilandje Corvo, die allerlei vogelsoorten aantrekt. Verder is het berglandschap bijzonder geschikt voor lange wandelingen of fietstochten: verschillende routes leiden langs schitterende natuurlijke watervallen, vulkaanmeren en pittoreske dorpjes en stadjes. U kunt bij VakantiePortugal.nl dan ook verschillende wandelvakanties boeken naar de Azoren.

Duiken op de Azoren

De prachtige natuur van de Azoren is onder het wateroppervlak net zo boeiend als daarboven. Een duikvakantie in dit gebied is een unieke ervaring: de vulkanen zorgen voor relatief warm water, waardoor flora en fauna in de helderblauwe zee goed gedijen. De oceaan is het woongebied van dolfijnen, walvissen en talloze andere bijzondere zeedieren. Goede duiklocaties zijn Princess Alice Island, waar onder andere barracuda’s en duivelsroggen zwemmen. Ook Contador, waar blauwe haaien zwemmen, is een favoriet bij duikers. U kunt bij VakantiePortugal.nl verschillende duikvakanties boeken naar de Azoren.