Lang geleden werd Coimbra bezet door de Kelten, maar dankzij het proces van Romanisering is de stad geweldig cultureel getransformeerd. De aanwezigheid van de Romeinen is nog steeds zichtbaar in de verschillende archeologische overblijfselen die bewaard worden in het Museu Nacional Machado de Castro, dat gebouwd is boven de cryptoporticus van het Civita Aeminium, het forum van de Romeinse stad.

Coimbra is de belangrijkste stad ten zuiden van de Dourorivier en het was enige tijd de residentie van de Graaf Dom Henrique en Dona Teresa, de ouders van de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, die hier geboren werd. Het was de latere koning die in 1131 de stad integreerde in het Portugese territorium. Enkele van de belangrijkste monumenten van de stad dateren uit deze tijd: de Sé Velha (Oude Kathedraal) en de kerken van São Tiago, São Salvador en Santa Cruz, die de religieuze autoriteiten en de verschillende ordes die zich hier gevestigd hebben representeren. Coimbra was de Portugese hoofdstad tijdens de Middeleeuwen, maar transformeerde in de Renaissance naar een plaats van kennis, toen Dom João III besloot de universiteit definitief naar deze stad te verplaatsen, terwijl er tegelijkertijd verschillende colleges werden opgericht als alternatief voor de officiële vorm van educatie. Tijdens het academisch jaar kunt u er zeker van zijn dat u de invloed van de universiteit zult voelen. Er zijn menigten studenten in de lokale cafés en bars en er is graffiti gespoten op de Repúblicas (gedeelde studentenhuizen) die hedendaagse politieke kwesties aan de kaak stellen. Op een zomerse avond weerklinken op de verwarmde stadsmuren de metalige klanken van de guitarra (de Portugese gitaar) en de diepe stemmen van fadozangers. Daarnaast is er het moderne deel van Coimbra: een modern park aan de waterkant met terrassen, bars en restaurants, een hippe voetgangersbrug over de Mondego en vele winkelcentra.

In de 17e eeuw arriveerde de Jesuiten in de stad, die hun aanwezigheid onmiddellijk lieten merken door het bouwen van de Sé Nova (nieuwe kathedraal). In de daarop volgende eeuw werden sommige monumenten in Coimbra, inclusief de universiteit, verrijkt door het koninklijke werk van Dom João V. Dom José I die ook een aantal aanpassingen in de stad introduceerde door de invloed van zijn minister Marquês de Pombal. Dit gebeurde vooral op het gebied van educatie. Aan het begin van de 19e eeuw markeerden de Franse invasie en de Portugese vrijheidsoorlogen het begin van een roerige periode die geen ontwikkelingen bracht voor de stad. Sindsdien zijn het vooral de studenten die veranderingen brachten aan Portugals typische universiteitsstad. Er zijn verschillende routes die u kunt lopen om meer te ontdekken over het erfgoed in Coimbra. Op basis van de layout van de stad tot de 19e eeuw, raden wij u aan om in ieder geval twee rondleidingen te doen: één door het hoger gelegen deel van de stad en één door het lager gelegen deel van de stad.
Rondreis

Ontdek Portugal

Rondreis Portugal Compleet

Beleef Portugal in al haar facetten tijdens deze 14, 17 of 21-daagse rondreis van het groene Noorden met zijn wijnvelden, indrukwekkende natuurreservaten en rustige stranden tot het Zuiden, waar u imposante kliffen en rotsformaties, idyllische baaitjes en pittoreske dorpjes zult ontdekken.

Per persoon vanaf €1229,-

 

Rondreis

Rondreis Porto naar Lissabon via Coimbra en Obidos

Portugal is een land vol culturele schatten, welke u tijdens deze rondreis van Porto naar Lissabon zult ontdekken. Obidos, de historische stad die van oudsher op het landgoed van de koningin stond, is een van de hoogtepunten van deze reis.

Per persoon vanaf €660,-

 

Rondreis

Inclusief verblijf in de Dourovallei

Rondreis Noord Portugal

Ontdek het groene, rustige Noord-Portugal tijdens de Fly Drive rondreis langs Portugese landhuizen en paleizen, langgerekte wijngaarden waarvan de druiven tot port worden verwerkt en historische steden als Porto, Viseu, Coimbra en Aveiro.

Per persoon vanaf €712,-

 

Fly

Fly Drive Rondreis Noord en Midden Portugal

Van de kust tot het prachtige binnenland: tijdens deze Fly Drive rondreis door Noord- en Midden-Portugal ontdekt u vele facetten van dit mooie land. U bezoekt grote steden, zoals Porto en Lissabon, en geniet van de natuur in de groene Dourovallei en het indrukwekkende natuurpark Serra da Estrela. Ook maakt u kennis met de vele visserijtradities aan de kust.

Per persoon vanaf €688,-

 

Binnenland

Binnenland Rondreis: Lissabon naar Porto via Fatima en Coimbra

Maak kennis met de cultuur en religie van Portugal tijdens deze rondreis van Lissabon naar Porto. Onderweg bezoekt u o.a. bedevaartsoord Fátima, waaraan jaarlijks vele pelgrims een bezoek brengen. Een reis vol cultuur, historie, religie en natuur!

Per persoon vanaf €643,-

 

Rondreis

Rondreis Portugal Natuur en Cultuur

Tijdens deze Fly Drive rondreis door Portugal laat u zich betoveren door de middeleeuwse en romeinse steden, geniet u van een glas port wijn op een terras in Porto of spot u dolfijnen tijdens een wandeling door een van de mooie natuurreservaten.

Per persoon vanaf €725,-

 

Solares

Solares Cultureel Erfgoed Rondreis

De Solares erfgoedroute loopt door de Douro-regio, die door UNESCO is aangemerkt als een gebied dat als erfgoed van wereldwijd belang is.

Prijs op aanvraag