Onafhankelijk van uw geloof zult u onder de indruk zijn van het vaste geloof dat elk jaar wel 6 miljoen mensen naar deze plek leidt, waar op 13 mei 1917 de maagd Maria verscheen aan drie verbijsterde boeren kinderen. Waar ooit enkel schapen graasden, staan nu twee enorme basilieken aan twee einden van een boulevard van een kilometer lang. Voor deze gebeurtenis was hier helemaal niks (er groeit maar weinig op kalksteen, waar dit gebied uit bestaat). Tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Voor Katholieke pelgrims heeft Fátima een magnetische aantrekkingskracht, zoals er maar weinig zijn in de wereld. Onafhankelijk van uw geloof zal een reis naar deze stad u nieuwe inzichten geven in de religieuze cultuur van Portugal. Fátima is vol met hotels en restaurants voor de enorme groepen pelgrims die hiernaartoe trekken. Daarnaast zijn er honderden winkeltjes vol met glow-in-the-dark Maria’s en beeldjes van de Paus.

Dit kleine stadje heeft een lange historie. Het was tijdens de Arabische bezetting dat hier een stadje ontwikkelde en een naam kreeg. Volgens een legende werd Tempelierridder Gonçalo Hermingues tijdens de Christelijke herrovering verliefd op Fátima, een Moors meisje dat in een hinderlaag gelokt werd en gevangen werd genomen. Zijn liefde werd beantwoord, de jonge vrouw bekeerde zich tot het christendom en nam de naam Oureana aan. In de zestiende eeuw werd dit dorpje een parochie in de collegiale kerk van Ourém, binnen het bisdom van Leiria. Fatima ontwikkelde zich naar aanleiding van de gebeurtenissen die bekend staan als de Verschijningen van Fátima, in het begin van de twintigste eeuw. Het is één van de belangrijkste centra in Portugal voor de cultus van de Maagd Maria en wordt wereldwijd erkend door de Katholieke kerk.

De eerste verschijning vond plaats in 1917, in Cova da Iria, op het terrein van een huidig heiligdom. De belangrijkste vieringen worden gehouden op 13 mei en 13 oktober. Verder is elke 13e van de maanden er tussenin ook een dag van toewijding. Zij die geïnteresseerd zijn in de historische context van de verschijningen van Onze Lieve Vrouwe van Fátima, kunnen de huizen van de herders in het stadje Aljustrel bezoeken. In de tuinen van Casa de Lúcia is een monument dat de tweede verschijning van de Engel van de Vrede herdenkt. Deze vindt u aan het eind van de Via Sacra, die begint in het heiligdom. Aan deze straat zijn 14 kapelletjes, gedoneerd door Hongaarse Katholieke vluchtelingen in het westen. Noemenswaardig is de Valinhos, 400 meter van het stadje, waar de monumenten de vierde verschijning herdenken en de plek, gekozen door de engel, vereren. Dit is de plek waar in 1916 de Engel van de Vrede voor de eerste en derde keer aan de herders verscheen.
Rondreis

Ontdek Portugal

Rondreis Portugal Compleet

Beleef Portugal in al haar facetten tijdens deze 14, 17 of 21-daagse rondreis van het groene Noorden met zijn wijnvelden, indrukwekkende natuurreservaten en rustige stranden tot het Zuiden, waar u imposante kliffen en rotsformaties, idyllische baaitjes en pittoreske dorpjes zult ontdekken.

Per persoon vanaf €1229,-

 

Rondreis

Rondreis Porto naar Lissabon via Coimbra en Obidos

Portugal is een land vol culturele schatten, welke u tijdens deze rondreis van Porto naar Lissabon zult ontdekken. Obidos, de historische stad die van oudsher op het landgoed van de koningin stond, is een van de hoogtepunten van deze reis.

Per persoon vanaf €660,-

 

Binnenland

Binnenland Rondreis: Lissabon naar Porto via Fatima en Coimbra

Maak kennis met de cultuur en religie van Portugal tijdens deze rondreis van Lissabon naar Porto. Onderweg bezoekt u o.a. bedevaartsoord Fátima, waaraan jaarlijks vele pelgrims een bezoek brengen. Een reis vol cultuur, historie, religie en natuur!

Per persoon vanaf €643,-

 

Pousada

Pousada Rondreis Midden en Zuid Portugal

Verken midden en zuid Portugal met onze Pousada Fly Drive rondreis langs 5 schitterende Pousada's in Lissabon, Alentejo en de Algarve. Bezoek de historische steden van Alentejo en geniet van de mooiste zonsondergang van Portugal.

Per persoon vanaf €761,-

 

Pousada

Pousada Rondreis Noord Midden Zuid Portugal

Beleef Portugal in al haar facetten tijdens deze speciale Fly Drive rondreis door Noord, Midden en Zuid Portugal met verblijf in de mooiste Pousada's. Ontdek het groene land in het noorden, de ongerepte natuur in Alentejo (midden) en de verfijnde zandstranden in de Algarve (zuid).

Per persoon vanaf €969,-

 

Pousada

Pousada Rondreis Midden Portugal

Maak kennis met de ongerepte Alentejo regio tijdens onze Midden Portugal Fly Drive pousada rondreis. Bewonder het Alentejo landschap vol kurkeiken en olijfbomen en overnacht in bijzondere, historische pousadas.

Per persoon vanaf €855,-